Gradonačelnica Sarajeva
208

Karić najavila projekte: Rekonstrukcija fasada i korita Miljacke, zaštita ćevapa...

S. G.
Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)
Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)
U prostorijama Vijećnice press konferenciju održala je gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić koja se obratila medijima i građanima sumiravši urađeno u godini kojoj je polako bliži kraj.
Sarajevska gradonačelnica pohvalila se ostvarenim projektima, ali je i najavila nove od kojih su neki od izuzetnog značaja za sam glavni grad BiH.

Karić se na početku dotakla uknjižavanja imovine kojom se gradska Uprava kojom je ona na čelu posebno pozabavila.

"Kao što znate zgrada DPO-a na Skenderiji konačno je uknjižena i to mi je veoma drago. Nadam se da ćemo naredne godine nastaviti sa ovom praksom. Vijećnica u kojoj mi sada sjedimo nije u vlasništvu Grada Sarajeva. U ovoj godini pokrenuli smo niz infrastrukturnih projekata za uređenje grada i za svaki smo dobili podšku vijeća Grada Sarajeva. Oko 40 hiljada KM smo izdvojili za iluminaciju Olimpijskog muzeja koji sada sija punim sjajem", ističe.

Karić je dodala i kako su mostovi ove godine po prvi put ukrašeni onako kako dolikuje za ovo doba godine, što građani, prema njenim riječima, itekako primjete.

"Želimo posebnu pažnju posvetiti rekonstrukciji fasada. Nažalost, svjedoci smo da na skoro svakoj drugoj starijoj fasadi stoji natpis 'pazi obrušava se' i to je veoma ružna slika koja se šalje iz našeg grada. Rekonstrukcije fasade su izuzetno skupe i zahtijevaju velika finansijska sredstva. Obnova jedne zgrade košta oko 200 hiljada KM i to je projekat za koji treba dosta truda i volje", ističe Karić.

"U toku je rekonstrukcija jedne zgrade u Titovoj ulici, a naredne godine planiramo obnovu kompletne ove ulice. Izrada glavnog projekta će biti završena do kraja februara, a od marta možemo krenuti sa samom rekonstrukcijom. Pored tih projekata planiramo i rekonstrukciju mnogih drugih fasada u našem gradu kao što su zgrada Beledije, zgrada srednje mještovite škole na Drveniji, zatim Gospođicina kuća kod grčke ambasade i mnoge druge", dodaje sarajevska gradonačelnica.

Također je bilo govora i o sanaciji kanalizacione mreže na Trebeviću, kao i projektu čiste rijeke Miljacke o kojoj je i ranije bilo govora.

"Projekat čista rijeka Miljacka trebamo intezivitrati u 2023. godini. U ovoj smo završili sanaciju Bistričkog potoka, a sljedeći na redu je Koševski potok. Kao što znate, urađeno je peskaranje zidova u koritu same rijeke što predstavlja pravo osvježenje".

Nastavljena je i izgradnja biciklisticke staze, a u planu je i uspostavljanje biciklističke staze na potezu Sarajevo-Pale.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)
Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić (Foto: T. S./Klix.ba)

Rekonstruisana je fontana posvećena ubijenoj djeci Grada Sarajeva u periodu agresije od 1992. do 1995. godine, a postavljen je i video nadzor iznad Vječne vatre.

"Kao što znate, na ulazu u Željin stadion svoje će mjesto pronaći bista posvećena legendarnom Ivici Osimu, a ova inicijativa će se naći na sjednici Gradskog vijeća koja će biti održana sutra", rekla je.

Ona je najavila postavku i ostalih historijskih spomenika koji su od velikog značaja kako za Sarajevo tako i za cijelu državu.

"Postavljanje spomenika Tvrtku Kotromaniću, najvećem bosanskom kralju ide malo teže, a najveći problem je lokacija na kojoj bi trebao biti postavljen. Spomenik je gotov i spreman i samo se čeka pronalazak adekvatne lokacije. Jedna od najizglednijih je tzv. ostrvo preko puta SCC-a na Skenderiji", otkriva Karić.

Jedan od značajnih projekata za Grad Sarajevo u narednoj godini je i obnova astronomskog opservatorija na Trebeviću za koji su potrebna značajna sredstva. Istakla je kako ga planiraju nazvati "Astro park Trebević":

Ostvarena je saradnja za gradovima kao što su New York, Barcelona, Istanbul, Kijev, Amsterdam, Skoplje, Zagreb, Split, Dubrovnik, Novi Pazar i drugi...

Karić se pohvalila kako su smještajni kapaciteti u gradu oko Nove godine popunjeni oko 95 posto što je, prema njenim tvrdnjama, najviše u regionu.

Istakla je između ostalog i važnost formiranja udruženja ćevabdžija čiji je prvenstveno cilj očuvanje brenda zvanog sarajevski ćevap.