Sadrži scenu silovanja
16

Jedan od najkontroverznijih filmova ikada objavljen je 1972. godine: Glumica navela da je iskorištena

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Erotska drama "Last Tango in Paris" ("Posljednji tango u Parizu") režisera Bernarda Bertoluccija iz 1972. godine spada među najkontroverznije filmove svih vremena zbog eksplicitnih scena.

Donosi priču o Amerikancu Paulu (Marlon Brando), koji je nedavno postao udovac i koji započinje seksualnu vezu s mladom Parižankom Jeanne (Maria Schneider). On insistira na tome da ne otkrivaju svoja imena. Veza ubrzo postaje bolesna te je on siluje. Jean mu govori da ga pokušava ostaviti, ali da to ne može učiniti.

Film je zbog scene silovanja cenzurisan. Po objavljivanju u Sjedinjenim Američkim Državama, Motion Picture Association mu je dao oznaku X.

Schneider je 2006. godine u intervjuu navela da scena silovanja nije bila u scenariju i da je bila bijesna kada su joj rekli da je mora snimiti.

"Trebala sam pozvati svog menadžera ili advokata da dođu na snimanje jer ne možete natjerati nekoga da uradi ono što ne piše u scenariju, ali tada to nisam znala. Marlon mi je rekao: 'Maria, ne brini. To je samo film.' Tokom scene sam plakala iako ono što je Marlon radio nije bilo stvarno. Da budem iskrena, osjećala sam se silovano i od Marlona i od Bertoluccija. Nakon snimanja, Marlon me nije utješio niti se izvinio", kazala je.

Bertolucci je 2011. negirao njene navode i dodao da ona "nije bila dovoljno zrela da razumije šta se dogodilo". Schneider je bila prijateljica sa Brandom do njegove smrti 2004. godine, a s Bertoluccijem više nikada nije razgovarala. Tvrdila je kako su njih dvojica zaradili bogatstvo zahvaljujući ovom filmu, a da je ona zaradila vrlo malo. Preminula je 2011. godine.