Izbori 2022
55

Kako stranke na jednom mjestu prave saveze, dok su na drugom neprijatelji

S. Š.
Nermin Nikšić, Bakir Izetbegović, Nermin Ogrešević i Fuad Kasumović
Nermin Nikšić, Bakir Izetbegović, Nermin Ogrešević i Fuad Kasumović
U toku predizborne kampanje, za vrijeme brojnih političkih skupova, tokom političkih govora i takmičenja u tome ko će dati bolje obećanje i osiguranje da će "sutra biti bolje", često nas znaju iznenaditi varijante, u smislu kombinacije, političkih partija koje se nađu na istim tim događajima.
Nije nepoznato da se tokom predizborne kampanje, najavljujući promjene nakon izbornog dana, formiraju koalicije koje bi, prema pravilu, trebale da se okupe oko jedne iste ideologije ili ideje. Bar je to ranije pravilo

Ipak, s druge strane, imamo formiranje koalicija koje se, kako to može izgledati posmatraču, uspostavljaju kako bi se postigao jedan viši cilj koji će samo pojedincu iz određene političke partije, a u sklopu te koalicije, donijeti bolju poziciju.

Političke opcije koje se okupljaju u jedan blok moraju, u svom temelju, imati jasne ideološke koncesije, vizije, kako bi se izgradila što bolja politička platforma. Tu, dakle, ne bi trebalo biti mjesta za neka subjektivna osjećanja i međuljudske odnose, što se često dešava na bh. političkoj sceni.

Jedan takav svježi primjer jeste istup gradonačelnika Zenice i predsjednika "BHI - KF" Fuada Kasumovića koji je na predizbornom skupu javno nazvao Narodni evropski savez (NES) kriminalnom organizacijom, što ne bi bilo "čudno" da se ove dvije političke opcije nisu okupile oko iste ideje, a to je podrška Denisu Bećiroviću, kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Dakle, jedni za druge su kriminalci, ali u nekom drugom političkom kontekstu tvrde da su ispravni i da stoje iza ideje podrške Bećiroviću.

Također, interesantno je bilo na predizbornom mitingu "Pokreta za državu" u Banjoj Luci na kojem su, osim lidera ovog pokreta i kandidata za člana Predsjedništva BiH Vojina Mijatovića prisustvovali i Bakir Izetbegović (SDA) i Nermin Nikšić (SDP). Njih dvojica u FBiH nastupaju na suprotnim političkim stranama i sa različitim idejama u FBiH, dok su u RS-u zajedno u istom redu, na istom skupu i pod istim zastavama.

Percepcija u javnosti

O tome kako to izgleda narodu, koji treba napraviti izbor i svoj glas dati pravoj političkoj opciji, razgovarali smo sa profesorom na Fakultetu političkih nauka UNSA Asimom Mujkićem.

Mujkić se također složio da je suština koalicije koja djeluje tokom predizborne kampanja, ali i u politici općenito, okupljanje oko iste ideologije. Što mi, međutim, na domaćoj političkoj sceni, ne vidimo.

"Ono što vidimo u koalicijama, ne samo na ovogodišnjim izborima, jesu predsjednici političkih partija koji su individualizirani. Samim tim su i partije u tim koalicijama uglavnom indvidulizirane uz pomoć ličnosti njenog lidera i faktički sve te koalicije zavise od personalnih odnosa. Na tome se ne može izgraditi nikakava kvalitetna platforma koja može, na jedan kredibilan način, izaći na megdan postojećim strukturama", kaže profesor Mujkić.

To se, iz perspektive naroda, jednostavno može reći, kako kaže Mujkić, "da oni samo hoće fotelju".

U svemu tome, na površinu ispliva cinizam koji se, dodaje Mujkić, prepozna u toj želji za foteljom.

"Cinizam se ogleda u tome da i ti vinovnici koji nam obećavaju kule i gradove na jednom presjeku čvor, ali održavaju tu priču i svojim istupima plaše ljude i možda ih i tjeraju da zauvijek napuste ova područja", smatra Mujkić.

Problem možda nastaje, prema Mujkićevim riječima, i što narod glasa - ne samo što vidi kvalitetnu alternativu - već da bi glasao protiv aktuelne vlasti. Time se, prema svemu sudeći, daje prostor koalicijama koje u svom okupljanju prednost daju međusobnim odnosima, a ne političkim idejama.

"Glasamo protiv onih koji su sada na vlasti da ih takoreći kaznimo, bez nekih velikih očekivanja i nadanja kada je u pitanju neka nova garnitura koja će dobiti glas i koja će, vjerovatno, opet biti kažnjena za četiri godine.To je simptom nerazvijene političke kulture, ne samo građana već i političkih subjekata i na takvom principu glasanja protiv ne može se graditi neka alternativa", zaključuje Mujkić.