Potpredsjednica PDP-a
75

Trivić: Bakalar je priznao izbornu krađu, protiv članova CIK-a ide krivična prijava

B. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić se oglasila nakon gostovanja člana CIK-a Željko Bakalara na BHT-u u kojoj je izjavio kako je na 80 posto biračkih mjesta u RS-u organizovano pogrešno pakiranje, i kazala kako je to javno priznanje CIK-a da su izbori pokradeni.

"Nemoguće je da izborni proces koji se nije mijenjao 20 godina imamo takve probleme uopće pronalaženja biračkog materijala koji treba ponovno i kontrolno da prebrojavamo. Bukvalno 80% biračkih mjesta u Republici Srpskoj, tako nam je rečeno, smo imali, po mojoj ocjeni organizirano pogrešno pakiranje, dakle da u vrećama u kojima su trebali biti glasački listići za određenu utrku, nisu bili ti listići nego neki drugi", kazao je član CIK-a Željko Bakalar u programu BHT-a.

Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić se pita šta se onda brojalo i zašto nikada nije objavljen izvještaj sa kontrolnog brojanja.

Ističe da izvještaj izvještaj u određenoj formi postoji i jasno ukazuje na to da su se izbori morali ponoviti i da bi to bila jedina moguća odluka CIK-a obzirom, kako to ona navodi, na količinu krađa i nepravilnosti koje su utvrđene.

"Nakon Suada Arnautovića i njegovog javnog priznanja o famoznih 13.000 ukradenih glasova koji su utvrđeni samo upoređivanjem zapisnika i stanja u vrećama, ovaj član CIK otvoreno priznaje da su imali sabotaže biračkih odbora u dostavljanju rezultata, te da na 80% mjesta u Republici Srpskoj u vrećama nije bio onaj materijal koji je trebao biti prebrojan. Članovi CIK zajedno sa onima koji su nalogodavci i izvršioci organizovane krađe izbora, a za koje je već podnesena krivična prijava, saučesnici su u tom krivičnom djelu", poručila je Trivić.

Dodaje kako se ne zna se na osnovu čega su u CIK-u objavili rezultate uprkos neregularnostima koje su i sami naveli tokom sjednice održane 27. oktobra prošle godine kada su rezultati proglašeni.

"Zbog njihovog saučestvovanja i neosnovanog proglašenja rezultata, i protiv članova CIK biće podnesena krivična prijava. Ne zanima me ko ih je pritiskao, a možda su i dobro "omastili brke" da obustave kontrolno brojanje i uprkos svim krađama proglase rezultate", ističe Trivić.

"Čitam negdje i da se Schmidt preznojavao juče pred Evropskim parlamentom. Sjetimo se njegove čuvene rečenice o "manjim tehničkim nepravilnostima". Kažu da je pravda spora kao kornjača, ali kida kao lav", na kraju je poručila Trivić.