BiH
122

Jerlagić: Prijetnje koje je uputio Ivanić nerazumne su i nedopustive

Klix.ba
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Najoštrije osuđujemo nove pritiske od političara iz entiteta Republika Srpska vezane za objavu rezultata popisa, izjavio je Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

"Najnoviji zahtjevi poput onog da entiteti zasebno objave rezultate popisa, te ucjene i prijetnje novim blokadama koje je uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić nerazumne su i nedopustive. Podsjećamo da je pokušaj da samo entitet Republika Srpska obavi popis načinjen prije nego se i započelo sa popisom u 2013. godini. Od takve nakane su odustali u zamjenu za jedan veoma neprihvatljiv ustupak – entitetsko državljanstvo nakon čega su pristali da se objavi jedinstven popis na nivou države, te da se u skladu s tim objave i rezultati popisa", rekao je Jerlagić.

Ističe da je visoki predstavnik za BiH Vakentin Inzko bio jasan po pitanju objave rezultata popisa potvrdivši da se mogu objaviti samo jedinstveni rezultati popisa za cijelu državu BiH.

"Pozivamo državnu agenciju nadležnu za obradu i objavu rezultata popisa i njenog direktora, Velimira Jukića, da ne podliježu nikakvim i ničijim političkim pritiscima, niti da dozvole politiziranje statističkih činjenica, te da objave rezultate popisa u skladu sa odlukom koju je o objavi rezultata gospodin Jukić već donio", zaključio je Jerlagić.