BiH
0

Ivanić traži odgovor od VSTV-a u vezi sa popisom stanovništva

SRNA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uputio je danas pismo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH u kome traži izjašnjenje da li je bilo razgovora direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića i nekoga iz Tužilaštva BiH o popisu stanovništva.

Ivanić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je zatražio zvaničan odgovor da li je bilo razgovora i ako je bilo da li je on u skladu sa uobičajenom sudskom praksom ili nije.

"To tražim prije nego što počnem sa svojim ocjenama. Nemam namjeru da se to tumači kao pritisak na pravosuđe, ali ne želim da dam pravo pravosuđu da se upliće u političke igre", naglasio je on.

Ivanić je dodao da neformalno svi znaju da je rečeno da je Jukić odluku donio nakon razgovora u Tužilaštvu.

"Hoću da vidim da li je to bilo. Ako je bilo razgovora, meni je sve jasno i hoću zvaničnu potvrdu, i ako nije bilo - hoću zvaničnu potvrdu od nadležnog tijela", naglasio je član Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da u vezi sa popisom slijedi i sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, naglasivši da je to zadnja prilika da se napravi razuman politički korak nazad.

"Nije meni toliki problem sama implementacija popisa, nego rušenje principa na kojima BiH jedino može da funkcioniše, a to je kompromis", istakao je Ivanić i dodao da nikada neće preglasavanje prihvatiti kao pravilo života u ovoj zemlji, jer je to katastrofalno.

Ko god misli, kaže Ivanić, "desilo se, idemo dalje" taj zaista potcjenjuje političku težinu poteza koji je napravljen.