BiH
28

Lavić: Opstrukcija objave rezultata popisa je sprečavanje ulaska BiH u EU

FENA
Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić ocijenio je da je opstrukcija objavljivanja popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini pokušaj da se spriječi ulazak BiH u Evropsku uniju.

On je to izjavio na današnjoj redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "I negiranje rezultata popisa je nastavak genocida drugim sredstvima".

Lavić je pojasnio da je popis stanovništva u BiH obavljen prema zakonskim aktima i prema preporuci Evropske unije. Popis, dodao je, treba da posluži državi BiH u integracijskim procesima te da se ne smije svoditi na etničke dimenzije.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Hazim Bašić smatra da izjave da je "srpski narod preglasan objavljivanjem rezultata", u pravnom smislu predstavljaju besmislicu.

Opstrukciju objavljivanja rezultata okarakterisao je kao "zagrijavanje političkih tenzija" pred lokalne izbore u BiH.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović smatra da opstrukcija objave rezultata popisa stanovništva predstavlja "genocidnu strategiju da u RS-u može živjeti samo do pet posto nesrpskog stanovništva".

Zaključio je da nastavak "politike genocida nije samo fizičko uništenje određene etničke skupine, već i njegovo istrebljenje s određene teritorije".