Urbanistička pitanja
25

Jedna odluka je ključna za zastoj u sarajevskom građevinarstvu: Zaštita grada ili zloupotreba?

Piše: Benjamin Redžić
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Lokalne vlasti tvrde da je odluka da se dio Sarajeva proglasi historijskim urbanim krajolikom negativno utjecala na realizaciju infrastrukturnih projekata. Tvrdi se da je realizacija pojedinih projekata potpuno obustavljena.
Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u novembru 2020. odlučila da dio glavnog grada proglasi historijskim urbanim krajolikom. Kako je navedeno u odluci, riječ je o prostoru uže jezgre općina Stari Grad i Centar, na kojem se nalaze nacionalni spomenici, ono što je na privremenoj listi nacionalnih spomenika te prostor oko njih.

Odlukom je obavezano na zaštitu ovog područja, što se odnosi i na zaštitu, kako je istaknuto, puteva, staza, dvorišnih zidova, mostova, vodenih tokova, obale i starog drveća. Osim toga, naglašeno je da je nužno stanovništvu ovog područja osigurati život prema njihovim potrebama te da prioritet ne smiju biti razvoj tržišta nekretnina i interesi investitora.

Prije svake građevinske intervencije potrebno je mišljenje spomenute komisije o usaglašenosti intervencije s odredbama odluke o historijskom urbanom krajoliku.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u aprilu 2021. odbacio apelaciju općina Stari Grad i Centar protiv ove odluke. Općinske vlasti su smatrale da je državna komisija jednostrano, proizvoljno i bez njihovog učešća donijela odluku.

Općina Stari Grad

Javnost zna da su pojedini građevinski, infrastrukturni projekti obustavljani ili su još obustavljeni zbog toga što je komisija konstatovala da nisu u skladu s odlukom.

Tako se u Starom Gradu odustalo od rekonstrukcije Trga oslobođenja "Alija Izetbegović" onako kako je rekonstrukcija prvobitno planirana - da ispod trga bude garaža za motorna vozila. Umjesto rekonstrukcije je urađena sanacija ovog trga.

Iz Općine Stari Grad do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor koliko je projekata obustavljeno, o kojim projektima je riječ, da li će se neki od njih morati naknadno usklađivati s odlukom komisije i koje su posljedice eventualno naknadnog prilagođavanja.

Općina Centar

U Općini Centar su konstatovali da se odlukom o historijskom urbanom krajoliku značajno usporila, a u nekim slučajevima potpuno zaustavila realizacija projekata u velikom dijelu općine. Potvrdili su da je riječ i o javnim i o privatnim investicijama.

"Potpuno je obustavljeno donošenje provedbenih planova u zoni najveće zaštite, a postupci su započeti i ne mogu se nastaviti zbog nenadležnosti općinskog usvajanja planova prostornog uređenja. To su regulacioni plan Alipašina-Koševo, urbanistički projekat Pošta-Sud, kao i drugi planovi koje je Općina namjeravala inovirati", naglasili su.

Napomenuli su na još jedan problem, a to je da Ministarstvo prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine nije donijelo jedinstvene planske dokumente za područje historijskog urbanog krajolika, a to mora uraditi.

"Svi projekti se moraju uskladiti s odredbama ove odluke u smislu dopune i usklađivanja projektne dokumentacije koju mora sačiniti firma licencirana od Ministarstva prostornog uređenja FBiH, čime se znatno skraćuje lista projektanata i izvođača koje Općina može angažovati za te poslove i raspisati javnu nabavku", obrazložili su.

Kako su ukazali, svi projekti u području historijskog urbanog krajolika moraju biti usklađeni na prethodno obrazloženi način, što se odnosi i na rehabilitaciju ulica Musala, Radićeva, šetnice "Sarajevski ćilim", konzervaciju i prezentaciju parka Kalin hadži Alijine džamije i druge projekte.

Općina Novo Sarajevo

U Općini Novo Sarajevo su podsjetili da je ova općina na granici s područjem historijskog urbanog krajolika. Ukazali su da je Historijski muzej kao nacionalni spomenik, koji se nalazi na prostoru ove općine, u zaštitnom pojasu historijskog urbanog krajolika.

Tvrde da odluka o historijskom urbanom krajoliku ne utječe na građevinske projekte u općini Novo Sarajevo u smislu da su neki od njih obustavljeni.

Efendić: Sva sreća pa nismo dio odluke

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) je tokom nedavnog gostovanja na televiziji Face izjavio da je sreća da njegova općina nije dio odluke o historijskom urbanom krajoliku. Smatra da se ovom odlukom, kako je rekao, do beskraja zakomplikovala situacija u drugim općinama.

Dio političke i šire javnosti optužuje člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i SDA-ovog kantonalnog zastupnika u Sarajevu, arhitektu Faruka Kapidžića da ovu odluku koristi kao sredstvo za političko obračunavanje.

U intervjuu iz prošle godine pitali smo ga šta građani trebaju znati o historijskom urbanom krajoliku.

"Ono što građani treba da znaju jeste da to mnogo znači za njihovo zdravlje i njihov kvalitet života uopće. Sve ostalo - o načinu provođenja, mjerama zaštite i druge detalje treba da znaju stručni ljudi koji se time bave i da ne dozvole lokalnim sitnim lično-interesnim politikama da se to ne provodi, jer to je zadnja linija odbrane svega što je ostalo, a što vrijedi u gradu i što grad čini gradom", odgovorio je.

Kapidžić je od marta 2020. do početka 2021. bio i kantonalni ministar prostornog uređanja, građenja i zaštite okoliša.