Vanredna sjednica
3

Izgradnja Koridora 5C: Od 2015. godine nije otvoreno nijedno novo gradilište

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić zakazao je za 11. april vanrednu sjednicu na kojoj će se problematizovati zastoj u izgradnji autoceste na Koridoru 5C i stanje u JP Autoceste FBiH.

"Od početka 2015. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine nije otvoreno nijedno novo gradilište na autocesti Koridor 5C, niti su ugovoreni bilo kakvi novi radovi koji bi mogli otpočeti u skorijem vremenskom periodu. Nakon dvije godine od raspisivanja, JP Autoceste FBiH sredinom marta 2017. godine poništilo je tender za izbor izvođača radova na gradnji dionice autoceste Zvirovići – Počitelj na oba lota, za šta je još 2014. osigurano više od 200 miliona KM od Evropske investicijske banke (EIB), koji od tada nisu aktivirani, a sada je izvjesno da će radovi zbog provođenja novog tendera kasniti mjesecima", navedeno je u obrazloženju zastupnika Parlamenta FBiH, koji su tražili održavanje vanredne sjednice.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić kazao je za Klix.ba da je tu inicijativu pokrenuo Klub zastupnika SDP-a BiH zbog katastrofalnog stanja glede izgradnje autocesta i zbog katastrofalnog stanja unutar Autocesta FBiH.

"Gotovo dvije godine JP Autoceste FBiH nema stalnu Upravu imenovanu na puni mandat, već sve vrijeme njena Uprava djeluje u svojstvu vršilaca dužnosti. Ovako dug period nepostojanja Uprave u punom mandatu sigurno dovodi do narušavanja kredibiliteta ovog preduzeća i otežava njegove odnose s potencijalnim kreditorima i investitorima, što uzrokuje dodatne probleme pri nastavku gradnje autoceste", obrazložio je Mašić razlog zbog podnošenja inicijative.

Kako saznajemo, Vlada FBiH je od predstavnika Autocesta FBiH tražila da pripremi obrazloženje zbog zastoja izgradnje autocesta te da im pri tome pomaže i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija su nam kazali da je riječ o višestrukim problemima koji koče izgradnju Koridora 5C.

"To su skupi projekti, zahtjevni projekti, projekti čija implementacija i realizacija traje dugo. Mi imamo problem zbog nedostatka prostorno-planske dokumentacije. Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH, nema usvojen prostorni plan... Imamo probleme s reakcijom lokalnog stanovništva, neriješenim imovinsko-pravnim odnosima... Izgradnja je uvjetovana izmjenama i dopunama Zakona o akcizama. Višestruki su problemi", kazali su nam iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH kazali su za Klix.ba da podržavaju svaki korak koji će dovesti do određenog rješenja pa tako i sjednicu Parlamenta FBiH, ali su i negirali da ima određenih zastoja u izgradnji autoceste na Koridoru 5C, osim one dionice oko Mostara i pograničnih dijelova koji su u nadležnosti Federacije BiH.

"U toku su određeni radovi na dionici oko Zenice, kao i na dionici autoceste od Svilaja do Odžaka, čija izgradnja je usklađena s predviđenom izgradnjom mosta na rijeci Savi. Sporna je jedino izgradnja dionice oko Mostara i pograničnih dijelova koji su u nadležnosti Federacije BiH", kazali su iz Kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske.