Mišljenje iz SDA
135

Šabanović: Mašić je shvatio da je imenovanje Vukoje završeno, povukao se iz komisije da se izvuče

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Zastupnik SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Haris Šabanović gostovao je u emisiji "Jutro za sve" na BHRT-u, gdje je komentarisao jučerašnja hapšenja, ali i izmjene u Komisiji za izbor i imenovane Parlamenta FBiH, što podrazumijeva ostavku Damira Mašića.
Šabanović je komentarišući sinoćnju sjednicu Parlamenta FBiH kazao kako su izneseni neki zastrašujući podaci poput onog da je polovina krivičnih djela počinjenih prošle godine djelo povratnika.

"Složio bih se s Isakom da je decentralizacija problem u FBiH. Komandir i direktor FUP-a su u pritvoru i to je problem to je kriza", kazao je Šabanović.

Osvrnuo se na jučerašnje izmjene u Komisiji za izbor i imenovane Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje je Damir Mašić zamijenjen stranačkim kolegom Senadom Subašićem.

Na ovaj način je potencijalno otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH s obzirom na to da je Mašić u javnosti do sada isticao kako neće podržati ovo imenovanje.

Šabanović je kazao kako je ovo najbolji dokaz da je sve "završeno".

"Mislim da je u ovom trenutku ovo najbolji dokaz da je ovo završen posao i da će se to desiti za sedam, petnaest ili mjesec dana. Imenovane Vukoje je neminovnost, ova ostavka Mašića je dokaz da je i on svjestan da je to varen pilav, da je završen posao", poručio je Šabanović.

Dodao je kako je jasno da Mašić ne želi da snosi odogovornost.

"On želi da se lično izvuče iz tog procesa da ne snosi odgovornost. HDZ je očigledno dao taj zahtjev Trojci i očito je da se Mašić sklonio odgovornosti", dodao je Šabanović.

Na kraju je komentarisao i situaciju koji neki nazivaju krizom SDA u Mostaru kazavši kako je to trend koji je najavio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

"Utakmica nas drži u kondiciji, dok postoji borba to je pokazatelj da smo na dobrom putu", kazao je Šabanović i poručio kako neće biti odljeva članova.