Promjena koncepta
21

Iskustva Sarajeva i Tirane: Građani moraju biti u središtu planiranja urbane mobilnosti

B. R.
Foto: SEE Change Net - Fondacija Mreža za promjene Jugoistočne Evrope
Foto: SEE Change Net - Fondacija Mreža za promjene Jugoistočne Evrope
Objavljena je publikacija "Stavljanje građana u središte planiranja održive urbane mobilnosti - Naučene lekcije u Jugoistočnoj Evropi" koja odražava iskustva u animiranju i uključivanju građana Sarajeva i Tirane u koncept urbane mobilnosti.

Kako je saopćeno iz SEE Change Net - Fondacije Mreža za promjene Jugoistočne Evrope, mnogi gradovi u Jugoistočnoj Evropi se bore sa zastarjelim pristupom planiranju prijevoza, dajući prednost izgradnji infrastrukture za automobile.

"Nasuprot tome, planovi održive urbane mobilnosti (SUMP) usmjeravaju fokus na povećani kvalitet života i ekološki prihvatljive načine prijevoza poput javnog prijevoza, pješačenja i biciklizma. Osnovno načelo SUMP-a je aktivno uključivanje građana u proces planiranja. To pomaže donosiocima odluka da bolje zadovolje potrebe zajednice i povećaju demokratski legitimitet plana", navedeno je.

Foto: SEE Change Net - Fondacija Mreža za promjene Jugoistočne Evrope
Foto: SEE Change Net - Fondacija Mreža za promjene Jugoistočne Evrope

Spomenuta publikacija je rezultat, kako je istaknuto, regionalnog projekta "Održiva urbana mobilnost u gradovima Jugoistočne Evrope" koji se realizuje u okviru njemačke razvojne saradnje.

"Projekat je dio Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska Efikasnost, koji GIZ implementira u ime njemačke vlade. Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i Grad Tirana partneri su na projektu", ukazali su.

Publikacija je dostupna na engleskom, albanskom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

Kako je saopćeno, početne lekcije naučene u pomenutim gradovima, kao i drugi primjeri iz Jugoistočne Evrope, mogu predstavljati koristan osnov za druge gradove u regiji koji tek počinju da idu vlastitim putem prema održivoj urbanoj mobilnosti i sa javnim učešćem.

Foto: SEE Change Net - Fondacija Mreža za promjene Jugoistočne Evrope
Foto: SEE Change Net - Fondacija Mreža za promjene Jugoistočne Evrope

Kao stečena iskustva i naučene lekcije su navedeni:

  • Ulaganje u vrijeme i trud kako bi se saslušali građani se isplati: što više dijaloga, razmatranja, resursa i vremena posvetite participaciji građana, to ćete postići bolje rezultate i dobiti podršku.

  • Učešće javnosti vrijedi samo onoliko koliko su rezultati jasno i sistematično integrisani u izradu analize i definisanje mjeraPlana održive urbane mobilnosti.

  • Od suštinske je važnosti zainteresovanim stranama pružati jasne i pravovremene povratne informacije. Istinska i transparentna komunikacija o onome što se dogodilo s ulaganjima, prijedlozima i idejama zainteresovanih strana ključna je za jačanje povjerenja građana u participativne aktivnosti.

  • Učešće građana je proces učenja za sve koji su uključeni: učesnici, urbanisti i gradske vlasti. U prvom pokušaju može se desiti da ne ide sve glatko, ali detaljna procjena procesa učešća javnosti dovodi do boljih rezultata.

Iz objavljenog izvještaja, lekcije koje bi se mogli naučiti za participaciju građana, SEE Changed Net kreirao je niz infografika svih sudionika koji su dali svoj doprinos, Manuela Naessl, šefica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, Viola von Cramon, članica Evropskog parlamenta i članica Odbora za vanjske poslove, bivši premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnik Tirane Erion Veliaj itd., saopćeno je iz SEE Change Net - Fondacije Mreža za promjene Jugoistočne Evrope.