Traže reakciju
57

Umjetnička galerija BiH je u dugovima i šali se na svoj račun: Šta da platimo prvo?

L. R.
Umjetnička galerija BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Umjetnička galerija BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iz Umjetničke galerije BiH danas su putem Facebooka objavili kako se nalaze u dugovima te da ne znaju šta bi prvo platili, a na računu imaju nešto više od 1.000 KM.

U satiričnoj objavi naveli su da na računu trenutno imaju 1.291 KM, a da dugovi za mjesec mart iznose čak 5.790 KM. Uz to su objasnili kako četiri mjeseca nisu uplatili plate svojim uposlenicima. Zbog toga su svoje pratitelje šaljivo upitali šta bi trebalo prvo uplatiti.

"Pitanje dana: Na računu Umjetničke galerije BiH nalazi se 1.291,91 KM. (Ako zanemarimo četveromjesečno dugovanje prema uposlenicima) na ime neplaćenih računa dugujemo 5.790 KM. Šta da platimo: plin, struju, registraciju auta, obezbjeđenje i video-nadzor, knjigovodstvene usluge, Haruna za mjesec mart? Glasajte u komentarima", napisali su.

[FBPOST]https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=954879523311743&id=100063691114746&rdid=F8OW8qLIT7OvKGev[/FBPOST]

Umjetnička galerija BiH i ranije se nalazila u sličnim situacijama, kada su u novembru 2021. godine uputili apel nadležnima, nazivajući otvoreno pismo "posljednjim vapajem za pomoć". Tada su naveli da su apel uputili na 14 adresa, a dobili su odgovore iz Općine Stari Grad Sarajevo i ureda Grada Sarajeva.

Tadašnji načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić rekao je kako ne može pomoći u radu galerije, a iz ureda Grada Sarajeva dali su prijedlog da se iz Umjetničke galerije BiH obrate s molbom za finansijsku pomoć, a ukoliko zadovolje "opće i posebne kriterije" Grad će pokušati naći način da im pomogne.

Također, iz Umjetničke galerije BiH reagovali su i na novčana sredstva koje je dodijelilo Federalno ministarstvo kulture i sporta u julu prošle godine. Naime, Umjetnička galerija BiH dobila je 40.000 KM, dok je 2022. godine od Vlade KS dobila 146.000 KM.