Režija Jovane Tomić
16

Predstava "Stotinu malih smrti" 17. maja ponovo na sceni Sarajevskog ratnog teatra

L. R.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Na scenu Sarajevskog ratnog teatra u petak, 17. maja s početkom u 20 sati bit će odigrana predstava "Stotinu malih smrti".

Predstava "Stotinu malih smrti" je nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovća, a u režiji Jovane Tomić. Uloge ostvaruju Sead Pandur, Amila Terzimehić, Kemal Rizvanović i Nikolina Vujić.

"Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature, tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na tijelo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tijela, ali i propitivanje cjelokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni dio života", navodi rediteljica Jovana Tomić.

Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović

"Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja", dodaje Tomić.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem e-maila: [email protected] ili na brojeve telefona 033 664 070 i 061 850 745.