BiH
190

Goražde: Učenici i studenti iz cijele BiH će učiti o stećcima u Goršić polju

Piše: E. A.
Nekropola stećaka u Goršić polju na području općine Goražde nalazi se u Nominacijskom dosjeu koji je zajedno sa Planom upravljanja za upis nekropola sa stećcima na Listu svjetske baštine UNESCO-a usvojila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Komisija je okončala petogodišnji proces rada na tim dokumentima u okviru zajedničkog projekta nominacije stećaka na UNESCO-ovu listu koji su realizovale četiri zemlje, BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Nominovano je 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore te dvije iz Hrvatske.

Na ovaj način stvorene su mogućnosti za zaštitu blizu 70.000 stećaka, jedinstvenih kamenih nadgrobnih spomenika iz srednjovjekovnog perioda od kojih se oko 60.000 njih nalazi na teritoriji BIH.

Nekropola stećaka u Goršić polju kod Goražda jedinstvena je ne samo u BiH već i mnogo šire.

Prepoznato bogatstvo

"Ovo je veliki dan za Goražde i njegove stanovnike jer je neko prepoznao bogatstvo koje imamo i koje će značiti prekretnicu u svakom smislu jer smo svjesni šta znači biti na listi UNESCO-a. Do sada smo nastojali koliko toliko da zaštitimo nekropolu. I naredna godina će biti u znaku stećaka i Goršić polja na čijoj ćemo zaštiti i promociji raditi konstantno", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Nekropola stećaka u Goršić polju nije bila registrovana niti poznata naučnim radnicima. Jedini zabilježeni podatak o ovoj nekropoli nalazi se u knjizi Rasima Živojevića, "Ilovača predio kod Goražda", gdje se spominje kao najveća na ovim prostorima i da broji 398 stećaka. Međutim, broj stećaka na ovom lokalitetu se smanjio i sada on iznosi 355. Tokom 2010. godine nekropola je prijavljena Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH te je proglašena Nacionalnim spomenikom.

Prema svojoj brojnosti, rasporedu, raznovrsnosti i kvalitetu obrade stećaka važi za neprocjenjivo bogatstvo i važan materijalni dokaz srednjovjekovne prošlosti na ovom prostoru. Na promociji i zaštiti Nekropole stećaka u Goršić polju do sada su najviše uradili iz Udruženja "Kulturna baština" BPK Goražde.

Afirmacija vrijednosti

"Za nas je ovo veliki događaj. Moramo pohvaliti i napore općinskih vlasti jer su našli snage da se bave važnim projektima. Naredne godine, kada UNESCO bude imao svoju konferenciju vjerovatno će proglasiti ove spomenike-stećke dijelom svjetske baštine i samim tim Općini Goražde se nude neke nove mogućnosti u ovoj oblasti. Kako sam projekat kaže, stećke želimo spasiti od uništenja jer njih još uvjek ima oko 60.000 u BiH. Ako znamo da je najmlađi stećak star oko 550 godina, a najstariji oko 1.000 godina onda možemo zamisliti koliko je njih stvarno bilo u nekom ranijem periodu. Tako da je velika zadaća prije svega na obrazovnim ustanovama, vlastima da se ovim poslom pozabave na način da to afirmišu, da pokažu njihove vrijednosti i sve ono što se do sada nije radilo, a moglo je", rekao je Eldin Baljević, predsjenik Udruženja "Kulturna baština".

Federalno ministarstvo prostornog uređenja za implementaciju projekta "Škola u prirodi - Goršić polje" obezbijedilo je 20.000 maraka, a općina Goražde 5.000 maraka što će biti utrošeno za promociju Goršić polja, kao i edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola, ali i studenata iz cijele BiH.