Međusobni sporazum
70

Goražde, Čajniče i Pljevlja ozvaničili saradnju: Šansa je u izgradnji komunikacija

E. A.
Povezivanje Goražda i Čajniča u BiH i Pljevalja u Crnoj Gori potpisivanjem međusobnog sporazuma o saradnji danas u Goraždu trebalo bi omogućiti privrednu, kulturnu, sportsku i svaku drugu saradnju između gradova.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, predsjednik općine Pljevlja u Crnoj Gori Dario Vraneš i načelnik općine Čajniče Goran Karadžić danas su ozvaničili saradnju, a preduslov za bolju povezanost su komunikacije.

U perspektivi ovo je šansa za sva tri grada između kojih je u prošlosti udaljenost bila veća nego što se to može iskazati kilometrima.

"Drago mi je da mogu ugostiti delegaciju iz Pljevalja sa Dariom Vranešom na čelu, te načelnika općine Čajniče Gorana Karadžića. Potpisali smo sporazum o zajedničkoj saradnji na projektima jer će to omogućiti i povlačenje sredstva od strane EU na konkretnim stvarima. Nama je cilj da stvaramo bolje uslove i ambijent za život naših građana. Najviše potenciramo putnu komunikaciju koja je najprirodnija i najjednostavnija preko Metaljke. Čajniče je na 19 kilometara, Metaljka na 12, Pljevlja 32 kilometra što omogućava ogroman prostor za dalji razvoj. Čajniče ima ogroman potencijal iako je na periferiji i to treba biti prepoznato, Pljevlja također. Mi smo povezani prirodno i sarađujemo na kulturnom i sportskom planu, potrebno je osnažiti infrastrukturu i otvoriti više mogućnosti za prostor koji već duže vrijeme stagnira", poručio je Imamović.

Dario Vraneš, predsjednik općine Pljevlja izuzetno je zadovoljan saradnjom koju su načelnici inicirali ranije.

"Jako smo blizu medjutim putna infrastruktura je veoma loša što je ogroman razlog razdvojenosti. Država Crna Gora u ovom momentu radi na ozbiljnom projektu, brze ceste Crnča - Pljevlja - Goražde u dužini od 93 kilometra i mislimo da će izgradnja ovog putnog pravca mnogo značiti za povezivanje ljudi, privrede i svih drugih segmenata života", kaže Vraneš.

Načelnik općine Čajniče Goran Karadžić vjeruje da u perspektivi ovaj prostor može dobiti ogromnu šansu.

"Gornje Drinska regija i ovaj istočni dio je mnogo zapostavljen u svakom smislu i bilo je vrijeme da se nešto uradi i mi smo se dogovorili da budemo agresivniji i prodorniji i da probamo privoljeti naše više nivoe vlasti u BiH i u Crnoj Gori da ove krajeve vrate u život kao nekad. Velika šansa za to je autoput koji ide od Užica preko Višegrada, Goražda, do Sarajeva, a iz Crne Gore od Bijelog Polja prema Pljevljima i graničnom prelazu Metaljci, tako da je ostao samo taj dio od Goražda prema Metaljci to je negdje oko 30 kilometra i 30 dalje do Pljevalja, ukupno 60 kilometara što bi uvezalo ove ljude koji su svakako vezani jedni za druge i geografski i demografski i rodbinski i to bi trebalo da oživi ovaj prostor. Uvezivanjem Goražda, Čajniča i Pljevalja vezujemo se i sa Sarajevom putem preko Hranjenja. Kada se riješi problem putne infrastrukture svi drugi problemi se brzo riješe", kaže Karadžić.