BiH
6

Gender centar: Premalo žena u političkom životu RS-a

Piše: G. D.
U Narodnu skupštinu RS-a ušlo je svega 12 žena, od toga je pet direktnih, a sedam kompezacionih mandata. U novoformiranoj Vladi RS-a samo su četiri ministarke, ali sliku popravlja činjenica da je predsjednica Vlade RS - žena. Uprkos tome, položaj žena u društvenom i političkom životu RS je najgori u posljednjih nekoliko godina.

"Nikada nije bilo manje žena u NSRS. Prema našim analizama, žene su nevidljive, njihov glas se uopšte ne čuje. I u samom izbornom procesu žena je bilo neuporedivo manje u medijskom prostoru. Do sada nismo uključivali u naše programe premijerku i ministrice, jer se on odnosio na žene koje su bile na listama, a nisu ostvarile rezultate", rekla je direktorica Gender centra Mirjana Lukač.

Dragana Beslać iz Demokratskog narodnog saveza istakla je da društvo u kojem živimo nije dobro za porodicu i za mlade, te da bi žene to mogle da promijene. Na pitanje kako komentariše činjenicu da se upravo jedna žena, premijer RS-a, našla u središtu političke afere o kupovini narodnih poslanika, Beslaćeva je odgovorila:

"Koliko znam, tu još ništa nije dokazano. Zato je moj komentar suvišan. Uostalom, ja sam žena i uvijek ću biti na strani žena.

Marina Gatarić iz prnjavorskog odbora Srpske demokratske stranke smatra da su žene u ovoj stranci nedovoljno angažovane.

"Žene na Balkanu još uvijek nemaju afinitet prema politici i javnom životu. To treba mijenjati. Žene na izbore izlaze samo da zadovolje kvotu. Sa druge strane, žene rijetko kada glasaju za žene. Zbog ljubomore. Jer žene misle: zašto baš ona, a ne ja? Ali, tačno je i to da žene svoje povjerenje više i češće poklanjaju muškarcima", dodala je Gatarić.