BiH
71

Od 68 kantonalnih ministara samo osam žena

Piše: N.N.
U Vladi TK sjedi samo jedna žena ministrica
U Vladi TK sjedi samo jedna žena ministrica
Iako Zakon o ravnopranosti spolova u BiH predviđa da najmanje 40 posto žena učestvuje u vlasti, već godinama svjedočimo da je njihov udio u vlasti minimalan.

Zakon o ravnopravnosti spolova primorao je političke stranke da na svojim listama imaju minimalno 40 posto žena, ali istraživanja pokazuju da udio žena u zakonodavnoj vlasti ne prelazi 20 posto.

Njihov udio u izvršnoj vlasti znatno je manji i od udjela u zakonodavnoj te dosta ispod onih 40 posto koje predviđa zakon.

U sedam dosad imenovanih kantonalnih vlada od 68 ministara samo je osam žena, što čini 5,44 posto od ukupnog broja ministarstava.

Najdrastičniji primjer je Vlada ZDK u kojoj nije bilo mjesta ni za jednu ženu u nekom od 10 ministarstava. U Vladi KS koja ima 12 ministarstava, a čije imenovanje Skupština KS tek treba potvrditi, sjedit će samo dvije žene.

U Vladi BPK Goražde bit će samo jedna žena, dok se u Vladi ZHK našlo mjesta za dvije žene od ukupno devet ministarstava. I u vladama Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Kantona 10 nalazi se po jedna žena.