{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lošija samo Crna Gora: BiH pretposljednja u regiji po procentu žena u parlamentu

14.5.2015. u 22:00
10
73
Lošija samo Crna Gora: BiH pretposljednja u regiji po procentu žena u parlamentu
10
Prema podacima Ujedinjenih nacija, država sa najvećim procentom žena u parlamentu je Ruanda, a za njom slijede Bolivija, Andora i Kuba.


Zapravo, Ruanda i Bolivija su jedine države na svijetu gdje su među zastupnicima u nacionalnom parlamentu žene brojnije od muškaraca. Omjer za Ruandu iznosi 64:36, a za Boliviju 53:47. Andora ima savršen omjer od 50:50, dok Kuba zaostaje za samo jedan procenat te ima omjer 49:51.

Švedska, Finska, Island, Norveška i Španija evropske su države sa najvećim udjelom žena u parlamentima sa 40 posto ili više.

Države kao što su Jemen, Vanutu, Tonga i Katar u svojim parlamentima uopće nemaju žene.Od 185 zemalja koje su uvrštene u istraživanje UN-a, šest država nema nijednu ženu u legislativnom tijelu zemlje, a više od 70 posto država broj žena u parlamentima drži iznad jedne trećine ukupnog broja zastupnika.

Među državama regije na prvom mjestu je Slovenija sa 36 posto žena u parlamentu, a za njom slijedi Srbija sa 34 te Makedonija sa 33 posto žena u skupštinama. 24 posto Sabora Hrvatske čine žene, a crnogorska Skupština ima tek 17 posto žena.

Bosna i Hercegovina u svoja dva doma Parlamentarne skupštine ima 21 posto zastupnica, što našu zemlju stavlja na pretposljednje mjesto među državama bivše Jugoslavije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: