Svijet
10

Lošija samo Crna Gora: BiH pretposljednja u regiji po procentu žena u parlamentu

Klix.ba
Prema podacima Ujedinjenih nacija, država sa najvećim procentom žena u parlamentu je Ruanda, a za njom slijede Bolivija, Andora i Kuba.

Zapravo, Ruanda i Bolivija su jedine države na svijetu gdje su među zastupnicima u nacionalnom parlamentu žene brojnije od muškaraca. Omjer za Ruandu iznosi 64:36, a za Boliviju 53:47. Andora ima savršen omjer od 50:50, dok Kuba zaostaje za samo jedan procenat te ima omjer 49:51.

Švedska, Finska, Island, Norveška i Španija evropske su države sa najvećim udjelom žena u parlamentima sa 40 posto ili više.

Države kao što su Jemen, Vanutu, Tonga i Katar u svojim parlamentima uopće nemaju žene.

Od 185 zemalja koje su uvrštene u istraživanje UN-a, šest država nema nijednu ženu u legislativnom tijelu zemlje, a više od 70 posto država broj žena u parlamentima drži iznad jedne trećine ukupnog broja zastupnika.

Među državama regije na prvom mjestu je Slovenija sa 36 posto žena u parlamentu, a za njom slijedi Srbija sa 34 te Makedonija sa 33 posto žena u skupštinama. 24 posto Sabora Hrvatske čine žene, a crnogorska Skupština ima tek 17 posto žena.

Bosna i Hercegovina u svoja dva doma Parlamentarne skupštine ima 21 posto zastupnica, što našu zemlju stavlja na pretposljednje mjesto među državama bivše Jugoslavije.