{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljepši spol pao na izbornom ispitu: Ženama daleko manje mandata

8.11.2014. u 17:55
20
55
Ljepši spol pao na izbornom ispitu: Ženama daleko manje mandata
20
Ljepši spol pao na izbornom ispitu: Ženama daleko manje mandata
Narodna skupština RS (Foto: Arhiv/SRNA)
U Parlamentarnoj skupštini BiH od 42 poslanika samo je deset žena; u Parlamentu FBiH ih je 20 od ukupno 98; a u klupama Narodne skupštine RS u novom sazivu sjedit će 13 žena od ukupno 83 poslanička mjesta, što nije ni 15 posto poslaničkog kapaciteta.
Podaci Centralne izborne komisije BiH jasno pokazuju da u političkom životu BiH žene nisu ravnopravne sa muškarcima. Od ukupno 512 mandata žene su osvojile samo 97. Da je to pad u odnosu na prošle godine, jasno pokazuje i primjer NSRS - u prethodnom mandatu u Parlamentu RS-a bilo je 18 žena, odnosno 22 posto.

Učestvovanje žena na kandidatskim listama u BiH pred oktobarske izbore, sa druge strane, bilo je povećano u odnosu na prethodne izborne godine, jer je Izborni zakon BiH usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti polova koji propisuje minimalni prag od 40 posto učešća žena u političkom i javnom odlučivanju.

Kandidat SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH Aleksandra Pandurević osvojila je više glasova od svih muškaraca u toj izbornoj jedinici.

"Žena u politici mora da se trudi tri puta više da bi bila ravnopravna sa muškarcem koji radi tri puta manje. Mi još živimo u patrijarhalnom i konzervativnom društvu u kojem na žene gledaju kao na smetnju, kao da su tu samo da bi ispunile kvote", rekla je Pandurević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: