BiH
20

Ljepši spol pao na izbornom ispitu: Ženama daleko manje mandata

Piše: G. D.
Narodna skupština RS (Foto: Arhiv/SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: Arhiv/SRNA)
U Parlamentarnoj skupštini BiH od 42 poslanika samo je deset žena; u Parlamentu FBiH ih je 20 od ukupno 98; a u klupama Narodne skupštine RS u novom sazivu sjedit će 13 žena od ukupno 83 poslanička mjesta, što nije ni 15 posto poslaničkog kapaciteta.

Podaci Centralne izborne komisije BiH jasno pokazuju da u političkom životu BiH žene nisu ravnopravne sa muškarcima. Od ukupno 512 mandata žene su osvojile samo 97. Da je to pad u odnosu na prošle godine, jasno pokazuje i primjer NSRS - u prethodnom mandatu u Parlamentu RS-a bilo je 18 žena, odnosno 22 posto.

Učestvovanje žena na kandidatskim listama u BiH pred oktobarske izbore, sa druge strane, bilo je povećano u odnosu na prethodne izborne godine, jer je Izborni zakon BiH usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti polova koji propisuje minimalni prag od 40 posto učešća žena u političkom i javnom odlučivanju.

Kandidat SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH Aleksandra Pandurević osvojila je više glasova od svih muškaraca u toj izbornoj jedinici.

"Žena u politici mora da se trudi tri puta više da bi bila ravnopravna sa muškarcem koji radi tri puta manje. Mi još živimo u patrijarhalnom i konzervativnom društvu u kojem na žene gledaju kao na smetnju, kao da su tu samo da bi ispunile kvote", rekla je Pandurević.