BiH
7

Alađuz: Položaj žena u politici užasavajući

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
"Izbori 2014. - kakav izbor građankama i građanima u BiH nude političke partije", naziv je javne diskusije koju su danas u Media centru u Sarajevu organizirali Udruženje INFOHOUSE i Fondacija CURE.

Na ovoj javnoj diskusiji razgovaralo se o fenomenu rodne (ne)ravnopravnosti u procesima odlučivanja unutar većine političkih stranaka u BiH.

Govorilo se i o ulozi žena u izradi programa, statuta i u procesima donošenja odluka unutar stranaka.

Direktorica Udruženja Infohouse Dženana Alađuz pojasnila je da je za jačanje uloge žena za preuzimanje pozicija.

"Položaj žena u politici je užasavajući i ono malo žena koje su uspjele da se probiju pored svojih stranačkih kolega nemaju nikakvu podršku" naglasila je Alađuz.

Dodala je da se dešava da žene koje su na izborima dobile više glasova od muškaraca stranački šefovi nagovore ili primoraju da te glasove prepuste nekom kolegi.

Upozorila je da lideri bh. političkih stranaka ponovo pokušavaju nametnuti zatvorene liste, što bi bilo pogubno za žene u politici.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić rekla je da se na glasače vrše pritisci, ucjene i prijetnje, što ne doprinosi “narodnoj volji izabranih”.

Govorila je i o izbornim obećanjima vezanim za ekonomski prosperitet, rekavši da “nažalost, nemamo nikakvog razloga za optimizam, osim ako treba da se svi po naredbi smijemo i kažemo da nam je dobro. Ovo je samo izborna retorika”.

"Stalno govore o nekim nemogućim ciframa i nemogućim brojem zaposlenja. Radi se o basnoslovnim ciframa", kaže Cenić.

Preporučila je glasačima da glasaju za ličnost, da ne glasaju za stranku ili, kako kaže, najgoru varijantu da ostave prazan glasački listić.