BiH
417

Stranka za BiH predstavila 380 kandidata za Opće izbore 2014

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stranka za BiH danas je u Sarajevu predstavila 380 kandidata sa svih nivoa vlasti za Opće izbore 2014. godine.

"Ovaj respektabilan broj govori o tome šta Stranka za BiH misli napraviti na ovim izborima. Poslušali smo glas naroda prije četiri godine – ostali smo u opoziciji, nismo htjeli da se prljamo u jednoj od najgorih vlasti i vladavine, koja se desila u posljednje četiri godine. To je bio jedan potop, kataklizma", istakao je predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, koji je i kandidat te stranke za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Stranka za BiH, naglašava, na Opće izbore izlazi odlučno s narodom - odlučno u reforme, u borbu protiv kriminala i korupcije, te odlučno na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

"Spremni smo podržati diferenciranu stopu PDV-a, ali odmah od 1. januara, a ne da čekamo neko vrijeme pred naredne izbore. Kroz diferenciranu stopu PDV-a želimo dati mogućnost građanima da ipak uštede neki KM, neki fening - da to bude onih sedam najbitnijih životnih namirnica, ako treba sa nultom stopom PDV-a", istakao je Jerlagić.

Po njegovim riječima, Stranka za BiH se očistila od svih onih koji su godinama demolizirali ovu stranku, te „čista obraza i čistih ruku izlazi pred građane na Opće izbore“.

Kandidat Stranke za BiH za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH Beriz Belkić danas je ukazao na važnost izbora izbora za BiH i Stranku za BiH.

"Ovo je za nas jedna vrsta mature i pitanje naše stranačke budućnosti. Ako bismo dobili podršku i ako bi ljudi povjerovali da smo u četiri protekle godine poslušali njihove poruke iz 2010. godine, da smo se reorganizirali, da smo na neki način svoje djelovanje približili ljudima, vjerujem da ćemo opstati", kazao je Belkić.

S obzirom da je Stranka za BiH dio koalicije "Domovina“ ističe da je važno da ova stranka dobije jednog poslanika iz Republike Srpske.

"Niko neće dobiti takvu podršku da može sam praviti vlast", uvjeren je Belkić, dodajući da je Stranka za BiH spremna učestvovati u kreiranju vlasti.

O marginalizaciji žena u BiH na današnjem skupu govorila je kandidatkinja Stranke za BiH za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Neda Zgodić Božić govoreći da o učešću žena u politici svjedoče mnoge poražavajuće brojke - da je Vijeće ministara sastavljeno isključivo od muškaraca - da je broj žena u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH veoma mali.

"Ni na jednom zakonodavnom nivou vlasti u BiH žene nisu ostvarile broj mandata koji bi omogućio značajniji politički uticaj, ali ovi Opći izbori su prvi gdje se primjenjuje novo pravilo - o obaveznosti zastupljenosti žena na kandidatskim listama od 40 posto. To je šansa koja može dovesti do ozbiljnih pomaka u procesu odlučivanja i promjena", kazala je Zgodić Božić na današnjem predstavljanju kandidata Stranke za BiH za Opće izbore 2014. u BiH.