BiH
55

FHMZ nakon potresa: Problem je treskavički rascjep, veći zemljotresi mogu uzrokovati štetu

Piše: D. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Građani Sarajeva i okoline su danas osjetili dva zemljotresa, koja su uzrokovala podrhtavanje tla u razmaku od dva sata. Kako je za portal Klix.ba rečeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, odnosno Centra za seizmologiju, uzrok potresa je seizmički aktivno područje Treskavice.

"Jutros smo zabilježili dva potresa na području između Hrasnice i Hadžića, jedan u 8:55 i drugi u 10:54 sati. To je lokalitet udaljen oko 13 km jugozapadno od Sarajeva. Prema našim mjerenjima, jačina prvog zemljotresa iznosila je 3,1 dok je jačina drugog izmjerena na 2,7 stepeni. Drugi zemljotres se dogodio u procesu smirivanja tla", izjavio je dežurni seizmolog.

Na ovom području su se i ranije događali potresi, tako da današnji ne predstavljaju ništa neuobičajeno.

"Radi se o zemljotresima koji se ponekad događaju u okolini Sarajeva, a za to je 'kriv' treskavički rascjep. Treskavica je inače seizmički veoma aktivna, ali u posljednjih nekoliko godina nismo imali nekih promjena kada je riječ o seizmici. Međutim, nešto ranije su se na ovom lokalitetu događali zemljotresi, ali nikad oni koji prave materijalne štete, poput onih do 6 stepeni. Uglavnom, oko Sarajeva je problem Treskavica i to jugozapadno i južno, dok sjevernije nema seizmički aktivnijih lokaliteta", istakao je naš sagovornik.

Na području Treskavice se mogu očekivati i potresi intenziteta od 8 stepeni Merkalijeve skale, koji eventualno mogu uzrokovati manju štetu u Sarajevu. Katastrofalni potresi su uglavnom mogući u Hercegovini i na području Banje Luke.

"Što se tiče Treskavice, tu se mogu očekivati potresi do 8 stepeni Merkalijeve skale. To su već ozbiljni, vrlo jaki potresi koji se mogu reflektovati na Sarajevo, ali i izazvati manju materijalnu štetu. Međutim, u principu područja koja su ugrožena su Hercegovina i područje Banje Luke, gdje se mogu dogoditi i katastrofalni potresi", saopćeno je iz FHMZ.