Mjesec od incidenta
92

Šta je urađeno nakon napada na mladiće u Stocu? Sedam osoba pod istragom, pritvor nije zatražen

A. L.
Prošlo je mjesec dana otkad su u mjestu Maslina kod Stoca četvorica mladića brutalno pretučena od strane nepoznatih osoba koje su im presrele put sa četiri automobila. Provjerili smo u kojoj je fazi istraga u ovom slučaju.
Kako je za Klix.ba rekla glasnogovornica Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Ana Rajič, istraga još uvijek traje, a njom je trenutno obuhvaćeno sedam osoba.

"Radi se na identifikaciji ostalih osoba. To je vrlo težak slučaj jer su osobe bile pod maskama i u pitanju je veća skupina ljudi. Nastavak istrage će pokazi koliko još osoba je učestvovalo i kakva je bila čija uloga", rekla nam je Rajič.

Brzo nakon što se napad desio, MUP HNK je uhapsio nekoliko osoba, a identifikovani su i vlasnici automobila koji su korišteni u napadu.

Rajič nam pojašnjava da su te osobe saslušane u Tužilaštvu, ali da prema njima nije zatražen pritvor niti mjere zabrane jer nije bilo zakonskog osnova u tom trenutku. Proveli su na zadržavanju 24 sata i potom pušteni.

"Istraga se još uvijek vodi i po okončanju informisat ćemo javnost o detajima", rekla nam je Rajič.

Podsjetimo, nakon napada oglasio se klub Iskra Stolac čija su tri člana te noći napadnuta. Kako su naveli, tog dana su mladići odigrali utakmicu protiv Lokomotive, ostali u Mostaru i gledali utakmicu Velež - Borac. Pri povratku kući dolazi do incidenta.

"U mjestu Masline kod Stoca presrela su ih četiri vozila u kojima su bili Ultrasi, navijači Zrinjskog. Divljački su ih udarali svime i svačim te im nanijeli povrede i polomili vozilo", naveli su tada iz Iskre.

Pored trojice fudbalera ovog kluba, u automobilu je bio i jedan maloljetni dječak.

Nakon napada oglasio se i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar koji je pozvao MUP i Tužilaštvo HNK-a na "brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca - ništa manje od toga".

Napad je osudila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država koja je pozvala na hitnu istragu.