Prethodio zaustavio Dodik
17

Evropsko vijeće ponudilo zemljama Zapadnog Balkana novi sporazum sa Frontexom

S. Š.
Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Republike Češke
Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Republike Češke
Evropsko vijeće je ponudilo zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i BiH, sporazum prema kojem bi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) pomagala vlastima da suzbiju nezakonitu migraciju i prekogranični kriminal.
Vijeće je danas odlučilo da ovlasti otvaranje pregovora sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom radi proširenja sporazuma o saradnji Frontexa.

"Migracioni izazovi na zapadnobalkanskoj ruti ne počinju na granicama EU. Saradnja sa našim partnerima, uključujući i raspoređivanje osoblja Frontexa, od suštinskog je značaja za rano otkrivanje i blokiranje neregularnih migracija. Ovo će poboljšati zaštitu naših vanjskih granica EU i doprinijeti naporima zemalja zapadnog Balkana da zaustave krijumčare da koriste svoje teritorije kao tranzitne faze", saopćio je ministar unutrašnjih poslova Republike Češke Vit Rakušan.

EU je već zaključila sporazume sa Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom u okviru prethodnog mandata Frontexa, međutim oni su samo dozvolili agenciji da izvodi zajedničke operacije i raspoređuje timove u regionima zemalja koje se graniče sa EU. Sporazum sa Bosnom i Hercegovinom je također pregovaran pod sličnim uslovima, ali još uvijek nije potpisan.

Sporazumi postignuti u okviru novog mandata Frontexa omogućit će agenciji da pomogne ovim zemljama u njihovim naporima da upravljaju migracionim tokovima, suzbijaju ilegalnu imigraciju i rješavaju prekogranični kriminal na cijeloj njihovoj teritoriji.

Novi sporazumi će takođe omogućiti osoblju Frontexa da vrši izvršna ovlašćenja, kao što su granične provere i registracija osoba.

Podsjetit ćemo, BiH i FRONTEX su krajem 2018. godine parafirale sporazum, ali on nije stupio na snagu jer ga nije odobrilo Predsjedništvo BiH, u čijoj je nadležnosti i potpisivanje međunarodnih sporazuma.

Prije dvije godine, dva tadašnja člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasala su 19. februara 2020. za sporazum, ali je protiv bio Milorad Dodik. Za donošenje odluke potrebno je da za nju glasaju sva tri člana.

Dodik je sporazum s FRONTEX-om tada proglasio "destruktivnim po vitalni entitetski interes Republike Srpske", što mu omogućuje Ustav BiH.