"Moramo djelovati brzo"
62

Trumpov savjetnik pozvao na sankcije Haškom sudu zbog naloga za hapšenje Netanyahua

I. Sa.
Foto: Mreža X
Foto: Mreža X
Sjedinjene Američke Države bi trebale uvesti sankcije dužnosnicima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji traže nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Izjavio je ovo glavni savjetnik za vanjsku politiku republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, Robert O'Brien za Reuters iz Jerusalema.

"Možemo sankcionirati bankovne račune, putovanja. Možemo staviti vizna ograničenja za ove korumpirane tužitelje. Ovdje možemo pokazati pravu hrabrost", rekao je O'Brien za Reuters iz Jerusalema.

Glavni tužitelj u Hagu Karim Khan zatražio od sudaca Međunarodnog krivičnog suda da odobre naloge za hapšenje tri Hamasova lidera i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina protiv čovječnosti počinjenih u Gazi.

O'Brien je razgovarao za Reuters nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom posjete toj zemlje. On je Trumpov četvrti i posljednji savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Smatra kako bi spašavanje preostalih taoca koje Hamas drži te hapšenje Yahya Sinwara bilo ustvari ključno za proglašenje pobjede nad Hamasom.

"Moramo djelovati brzo, Izrael mora poraziti Hamas u Rafahu", naveo je on.

Također je negirao neke procjene dužnosnika koji smatraju da Izrael ne čini dovoljno da zaštiti živote civila.

"Izraelci se ponašaju u skladu s doista dobrom tradicijom moderne, humane vojske te mislim da je to najveća prednost", rekao je O'Brien.

U intervjuu za Reuters, O'Brien navodi da je dao podršku iza zakona predvođenog republikancima u Kongresu koji bi sankcionirao zaposlenike ICC-a koji istražuju zvaničnike u SAD-u ili u savezničkim zemljama koje ne priznaju sud, poput Izraela.