Traže i sankcije
107

Amerikanci u strahu zbog suda u Hagu: "Ako to učine Izraelu, mi smo sljedeći"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki senator Lindsey Graham u utorak je izrazio zabrinutost zbog zahtjeva tužitelja Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC) za naloge za hapšenje visokih izraelskih dužnosnika, rekavši "ako to učine Izraelu, mi smo sljedeći".

"Nadajmo se da ćemo zajedno pronaći način da ublažimo svoje nezadovoljstvo prema ICC-u, jer ako oni to učine Izraelu, mi smo sljedeći", rekao je Graham dok je američki državni sekretar Antony Blinken svjedočio pred saslušanjem pododbora Senata za odobrena sredstva.

"Na kraju dana, nadam se da ćemo uvesti sankcije protiv ICC-a zbog ovog uvrede kako bismo ne samo pomogli našim prijateljima u Izraelu, već i zaštitili sebe tokom vremena", dodao je Graham.

"Pozdravljam rad s vama na tome", odgovorio je Blinken na Grahamovo pitanje hoće li podržati sankcioniranje ICC-a.

Blinken je također rekao zastupnicima u utorak da će State Department raditi s Kongresom na razvoju "odgovarajućeg odgovora" nakon što je glavni tužilac ICC-a Karim Khan podnio zahtjeve za naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta.

"Senator Risch, ukratko, pogledajmo to. Želimo sarađivati ​​s vama na dvostranačkoj osnovi kako bismo pronašli odgovarajući odgovor. Predan sam tome. Kao što kažete, vrag je u detaljima, pa da vidimo što imate. A mi možemo preuzeti dalje", rekao je Blinken dok ga je ispitivao senator Jim Risch iz Senata.

Blinkenovi komentari označavaju najjači signal promjene unutar Bidenove administracije nakon što je Bijela kuća 30. aprila odustala od prijetnji američkih zakonodavaca da će se osvetiti dužnosnicima Suda, njihovim porodicama i saradnicima ako ICC izda naloge za hapšenje izraelskih dužnosnika.

Bidenova administracija je tvrdila da Sud nema nadležnost nad Izraelom i okupiranim palestinskim teritorijima. Dok Izrael nije potpisnik Rimskog statuta, temeljnog dokumenta ICC-a, Palestina mu je pristupila 2015. godine

Dok je Bidenova administracija odbacila nadležnost Suda nad Izraelom jer nije potpisnik Rimskog statuta, pohvalila je odluku ICC-a da izda naloge za hapšenje visokih ruskih dužnosnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina, zbog ruskog rata u Ukrajini. Poput Izraela, Rusija također nije potpisnica Rimskog statuta.