Čeka se zvanična odluka
178

Historijska srijeda na pomolu: Norvežani stali rame uz rame s Irskom i Španijom i najavili priznanje Palestine

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Norveški medij NRK saopćio je kako će Norveška danas donijeti odluku o priznanju Palestine kao država.
Očekuje se da će ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide kao i premijer Norveške Jonas Gahr Store ovu odluku saopćiti na današnjoj konferenciji za medije.

"Palestina ima svoj konzulat u Norveškoj od 2011. godine i već postoje diplomatske veze. Norveške vlasti su već počele koristiti termin 'Palestina' za palestinske teritorije, a ranije u maju Norveška je glasala za članstvo Palestine", piše NRK.

Šef norveške diplomatije Espen Barth Eide je u nekoliko navrata rekao da je priznanje neizbježno, ali da to mora biti učinjeno u koordinaciji s drugim zemljama.

"Ne želimo 'državu Hamasa', već jednu palestinsku državu koja se politički drži zajedno i čiji izvor su zapravo palestinske vlasti", rekao je Eide ranije.

Premijer Norveške je još sredinom aprila najavio kako će se ova zemlja pridružiti odlukama Španije i Irske o priznanju Palestine.

"Pitanje je u kom trenutku i u kom ambijentu priznati Palestinu kako bi se podržao proces ka miru u regiji. Ono što je ovaj sastanak pokazao je i to da ostajemo veoma blisko koordinirani na relaciji Oslo - Madrid", poručio je sredinom aprila Store.

Podsjetimo, mediji u Irskoj i Španiji danas su objavili kako bi vlade ove dvije države danas također trebale saopćiti odluku o priznanju Palestine čime će ovaj dan za Palestince uistinu postati historijski.

Nedavno je i Generalna skupština UN-a održala sjednicu na kojoj je usvojena odluka kojom se ojačava status Palestine te se poziva Vijeće sigurnosti da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Rezoluciju su podržale 143 države, devet uključujući SAD je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano. Rezoluciju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon što su SAD rezoluciju sličnog sadržaja blokirale u Vijeću sigurnosti.