1.100 kilometara dometa
31

Ovo je kineski hibridni SUV kompanije BYD koji će uskoro biti dostupan za kupce u Evropi

E. L.
Novi hibridni SUV iz kineske automobilske kompanije BYD (Build Your Dreams) kupcima u većini evropskih država bit će dostupan već od narednog mjeseca.

Iz kineske automobilske kompanije BYD u kojoj su opravdano ponosni na globalne prodajne rezultate svojih modela koje pokreću samo elektromotori stigao je novi hibridni plug-in SUV koji se krije iza pomalo nezgrapnog naziva Seal U DM-i, a prvi je PHEV model koji je BYD pripremio za kupce u Evropi.

BYD će Seal U DM-i (Utility DualMode-intelligence) nuditi u tri verzije (Design, Comfort i Boost), a SUV izdanje na osnovici elektropokretanog sedana Seal u verziji Design sa sobom donosi dva elektromotora (jedan po osovini) koji u kombinaciji s 1,5-litarskim četverocilindarskim turbobenzinskim motorom proizvode 323 KS i 550 Nm obrtnog momenta. Baterije (18,3 kWh) osiguravaju prelazak do 70 kilometara bez trošenja benzina, a sa sva tri motora u funkciji SUV može preći do 870 kilometara.

Benzinskom motoru u verzijama Boost i Comfort asistira jedan elektromotor, a najveća kombinovana snaga iznosi 218 KS uz 300 Nm obrtnog momenta. S baterijama kao u verziji Design, Boost može preći do 1.080 kilometara (do 80 kilometara samo na struju), a s verzijom Comfort stiže veći kapacitet baterija (26,6 kWh) uz koji kombinovani domet iznosi do 1.100 kilometara. BYD tvrdi da je za punjenje baterija od 30 do 80 odsto kapaciteta potrebno 35 minuta.

Među zanimljivim detaljima u prostranoj i bogato opremljenoj kabini ističe se centralno postavljen rotirajući 15,6-inčni display multimedijalnog sistema, a iz BYD-a još uvijek nema informacija o cijeni.

Vezani članci