Veliki napredak
1

Kineski automobili odlični na Euro NCAP testovima

Klix.ba
Euro NCAP objavio je rezultate testiranja sigurnosti za tri kineska električna porodična automobila: BYD SEAL , XPENG P7 i BYD DOLPHIN, a njihove ocjene su sjajne.

Kineski automobili nove generacije napravili su veliki napad na evropsko tržište sa glamuroznim BYD SEAL-om koji cilja na kupce Tesle, ali i elegantnim XPENG P7 koji se ističe velikim dometom te i BYD DOLPHIN koji se ističe sjajnim odnosom uloženog i dobijenog za električno vozilo. Euro NCAP otkrio je rezultate svog testiranja ovih modela i potvrdio da su svi ovi automobili postigli pet zvjezdica na najstrožim testiranjima programa do sada.

Na današnjem izuzetno konkurentnom evropskom tržištu automobila, kineski proizvođači žele pokazati da su njihovi automobili u skladu sa etabliranim markama. Automobili čiji su rezultati objavljeni pokazuju da je sigurnost jedna od oblasti u kojoj se takmiče, u korist kupaca automobila. Sva tri su postigla najvišu ocjenu Euro NCAP-a, s malo razlike između njih, posebno u oblastima zaštite odraslih i djece od sudara. Također, sva tri su dobro opremljena impresivnim rasponom sigurnosnih tehnologija, uključujući pomoć zadržavanja u traci i održavanja brzine.

Euro NCAP kontinuirano evoluira svoje propise i tehničke zahtjeve prilikom testiranja sigurnosti novih automobila, a od ove godine su u obzir uzete i dvije važne procjene u vezi s promjenom temperatura i vremenskih obrazaca kao rezultat klimatskih promjena. Proizvođači se tako sada ohrabruju da ugrade detekciju prisustva djeteta (CPD), sistem koji izdaje upozorenje kada prepozna da je dijete ili novorođenče ostavljeno u automobilu. Ovaj sistem je posebno važan u vrućim ljetnim mjesecima kada se automobili mogu pregrijati, a riječ je o sistemu koji će vjerovatno postati uobičajenu automobilima. Euro NCAP je prva organizacija u svijetu koja je razvila tehničke zahtjeve za sisteme detekcije prisustva djece i sada rutinski procjenjuje njihov efekt. Kao rezultat toga, CPD sistemi postaju sve uobičajeniji, a i BYD SEAL i DOLPHIN su opremljeni ovim sistemom dok XPENG P7 trenutno nema detekciju prisustva djece.

Jake oluje i bujične poplave mogu stvoriti posebno opasne uslove vožnje na putu i moguću zastrašujuću situaciju potapanja vozila. Euro NCAP ažurirani zahtjevi za 2023. također uključuju procjenu ovog scenarija. Ova procena se sastoji od dva testa: prvi procenjuje automatsko otključavanje vrata automobila jednom pod vodom, a drugi provjerava koliko električni prozori ostaju funkcionalni nakon potapanja. I BYD i XPENG su dobili nekoliko bodova u ovom dijelu procjene, ponovo pokazujući da Euro NCAP promoviše zdravu konkurenciju.

Također, ova tri kineska automobila zaslužili su i odlične ocjene u standardnim testiranjima pri frontalnom i bočnom udaru u prepreku.