BiH
55

Emir Ramić o opozivu Pećanca: Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji

Anadolija
Sa sporne proslave
Sa sporne proslave
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine stavilo se u službu istine i pravde, te zaštitilo državu Bosnu i Hercegovinu od njenih rušilačkih kvazidiplomata, izjavio je za Anadoliju profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade, reagirajući na jučerašnju odluku Predsjedništva BiH da opozove konzula Bosne i Hercegovine u Chicagu Branka Pećanaca zbog skandala s proslavom Dana Republike Srpske 9. januara.

Glas žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, stav je Pećanca, sve više se čuje.

"Pravda za žrtve tih strašnih, ljudskom umu nepojmljivih zločina, sve se više približava. Istina o tim najvećim zločinima poslije holokausta u Evropi polagano zauzima svoje zasluženo mjesto. Predsjedništvo BiH opozivom generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, Branka Pećanca, stavilo se u službu istine i pravde i zaštitilo državu Bosnu i Hercegovinu od njenih rušilačkih kvazi diplomata. Bez obzira kako će reagirati Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi odluke o opozivu Pećanca, poručujemo diplomatskim predstavnicima BiH da rade svoj posao, a to je zaštita i promocija interesa države BiH u državama u kojima predstavljaju svoju domovinu", kazao je Ramić.

Suprotno tome, generalni konzul Pećanac je, prema Ramiću, svojim radom, ponašanjem i izjavama negirao suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države koju bi trebao ponosno predstavljati.

"Negiranjem sudski utvrđenih zločina genocida u Bosni i Hercegovini i odbranom sudskih osuđenih ratnih zločinaca, Pećanac proturječi svojoj državi koju zapravo ne prizna, a navodno diplomatski predstavlja, ali i  proturječi i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija", stava je Ramić.

 Dodaje da dejtonski Ustav omogućava antibosanskohercegovačkim diplomatskim snagama da nekažnjeno mogu rušiti državu Bosnu i Hercegovinu.

"U diplomatiji Bosne i Hercegovine rade ljudi koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija, već antidržavna, etnička, etnopartijska diplomatija. Takva diplomatija koja je posljedica dejtonskog ustrojstva države detaljno demontira BiH na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije", kazao je Ramić, te dodao:

"To direktno slabi i ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj ideje Bosne i bosanskog duha. Zato će sjevernoamerička bosanskohercegovačka dijaspora tražiti kraj sistema dejtonske diplomatije za cilj očuvanja i jačanja države BiH u svijetu.  To je jedan od najvažnijih političkih ideala dijaspore za koji se mora boriti. Pritom nam treba pomoć građane BiH", upozorio je Ramić, zaključujući da BiH treba lidere koji će se boriti za državnu diplomatiju koja će biti isključivo u službi interesa države.