BiH
29

KBSA: Lagumdžija da iskoristi ovlasti i smijeni Avramovića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatku Lagumdžiji nije potrebna saglasnost Predsjedništva BiH da povuče iz diplomatske službe Marinka Avramovića, savjetnika Ambasade BiH u Washingtonu, jer on (Avramović) nije ambasador ni konzul, saopćio je danas Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Lagumdžija treba da upotrijebi ustavne ovlasti i smijeni Avramovića iz svog diplomatskog osoblja, navedeno je u saopćenju.

Takvim postupkom bi ministar vanjskih poslova BiH, kako se ističe, dao doznanja da mu je interes očuvanje i jačanje države BiH.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za Istraživanje genocida uputili su javni apel Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova povodom skandaloznog ponašanja i izjava diplomatskih predstavnika BiH na proslavi 9. januara, Dana entiteta Republike Srpske, u Chicagu.

To je ujedno bila proslava svetoslavnog praznika Đakona Stefana, slave entiteta Republika Srpska, koji sam po sebi ne bi bio sporan osim što u ovom kontekstu predstavlja napad na sekularni poredak države BiH i njenu demokratsku budućnost.

"Generalni konzul Branko Pećanac i njegovi sagovornici su govorili o ratu u BiH i kategorizirali proces stvaranja entiteta Republika Srpska kao rat za "krst časni i slobodu zlatnu" te da je proslava ovog entiteta, proslava srpskog naroda i njihove religije.

Pećanac je rekao da mu je "velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom, Republiku Srpsku".

Na ovom skupu su se javno veličali i upućivale molitve za kreatore genocidnog entiteta Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kojima se trenutno sudi u Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Govornici su dali doznanja da je entitet Republika Srpska izraz fašističke i kleronacionalističke volje samo jednog naroda, srpskog, a da svi drugi građani nisu poželjni na ovom teritoriju BiH", citat je iz saopćenja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Izjave i prisustvo ovom kleronacionalističkom skupu bosanskohercegovačkih diplomata je prekršaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i suprotno svim modernim demokratskim načelima države jer otvoreno diskriminiraju sve ostale bosanskohercegovačke građane koji ne pripadaju srpskom narodu i pravoslavnoj vjeri, navedeno je također u saopćenju.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravlja izjave članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića i apeluje da poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti i glasaju za smjenu konzula Pećanca.

Osuđuje izjavu člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića.

"Neprihvatljivo je da jedan član Predsjedništva multietničke, multikulturne, multireligijske države kao što je Bosna i Hercegovina, podržava ekstremne kleronacionalističke stavove, uz potpuno zanemarivanje i nepoštivanje drugih građana BiH.

Po istom principu, član predsjedništva Radmanović bi trebao da podnese ostavku", navodi Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, kako se navodi, izjavio je da je ispitao cijeli slučaj i predložio Predsjedništvu BiH da poduzmu odgovarajuće sankcije protiv konzula Pećanca zbog prekršaja diplomatskih protokola i Ustava BiH.

"Želimo skrenuti pažnju ministru Lagumdžiji da također treba da se pozabavi pitanjem Marinka Avramovića, savjetnika Ambasade BiH, koji je isto tako prisustvovao skandaloznom skupu i čiju smjenu smo tražili u ranijem apelu", navedeno je u saopćenju.