BiH
24

Afera "Čikago": Neprihvatljiva Radmanovićeva podrška Pećancu, smijeniti i Avramovića

Anadolija
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za Istraživanje Genocida iz Kanade (IGC) zatražili su od ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da ukloni i Marinka Avramovića, savjetnika Ambasade BiH u Washingtonu, nakon skandala od 9. januara.

Nakon što su javnosti otkrili neprimjereno ponašanje i izjave diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine na proslavi 9. januara, Dana entiteta Republike Srpske (RS), u Čikagu, prije svega konzula Branka Pećanca, zatražili su i smjenu Avramovića koji je, poput Pećanca, prisustvovao, kako ističu, skandaloznom skupu.

Smjenu Avramovića zbog spornog načina predstavljanja države BiH udruženja su i ranije tražila.

"Ministru Lagumdžiji nije potrebna suglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ukloni gospodina Avramovića sa svoje pozicije jer dotična osoba nije ambasador ni konzul. Po ovom pitanju, ministar Lagumdžija treba  da upotrijebi svoje ustavne ovlasti i ukloni gospodina Avramovića iz svog diplomatskog osoblja. Takvim postupkom ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bi dao do znanja da mu je interes očuvanje i jačanje države Bosne i Hercegovine", kazali su novinaru AA u KBSA i IGC. 

Također, pozdravili su izjave članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, te apelirali da ''poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti i glasaju za skidanje konzula Pećanca sa svoje pozicije''. Osuđena je izjava srpskog člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, koji "brani Pećanca i potpisuje njegove riječi kao svoje".

"Neprihvatljivo je da jedan član Predsjedništva multietničke, multikulturne, multireligijske države kao što je Bosna i Hercegovina, podržava ekstremne klero-nacionalističke stavove uz potpuno zanemarivanje i nepoštivanje drugih građana Bosne i Hercegovine. Po istom principu, član Predsjedništva Radmanović bi trebao da podnese ostavku", ističu iz bh. organizacija.

Iz KBSA i IGC, koji su razotkrili događaje u Čikagu, podsjećaju da je u Čikagu ujedno obavljena i proslava svetoslavnog praznika Đakona Stefana, slave bh. entiteta RS, koji, kako ističu, sam po sebi ne bi bio sporan osim što u ovom kontekstu predstavlja napad na sekularni poredak države BiH i njenu demokratsku budućnost. 

Konzul Pećanac i njegovi sagovornici su govorili o ratu u BiH i kategorizirali proces stvaranja entiteta Republika Srpska kao rat za "krst časni i slobodu zlatnu", te da je proslava ovog entiteta, "proslava srpskog naroda i njihove religije".

Pećanac je rekao da mu je „velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom, Republiku Srpsku“.

"Na ovom skupu su se javno veličali i upućivale molitve za kreatore genocidnog entiteta, Radovana Karadžica i Ratka Mladića, kojim se trenutno sudi na Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije (ICTY) za genocid i zločine protiv čovječnosti.  Govornici su dali do znanja da je entitet Republika Srpska izraz fašističke i klero-nacionalističke volje samo jednog naroda, srpskog, a da svi drugi građani nisu poželjni na ovom teritoriju Bosne i Hercegovine", naglašeno je. 

Izjave i prisustvo ovom skupu bosanskohercegovačkih diplomata je prekršaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, naglašeno je, suprotno je svim modernim demokratskim načelima države jer otvoreno diskriminiraju sve ostale bosanskohercegovačke građane koji ne pripadaju srpskom narodu i pravoslavnoj, odnosno svetoslavnoj vjeri.