BiH
15

Konzul Pećanac neće biti opozvan, Skupština RS podržala Radmanovića

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) večeras je više nego dvotrećinskom većinom usvojena odluka o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, po kojoj je odluka o opozivu s dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Branka Pećanca, destruktivna po vitalni interes RS.

Ovim odluka o opozivu Pećanca neće stupiti na snagu.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Kluba SDPBiH-SDA u entitetskom parlamentu, koji smatraju da je Pećanac prekršio kodeks Ministarstva vanjskih poslova BiH iz 2004. godine u kojem je precizirano ponašanje prilikom javnih istupa te dostavljeno svim konzularno-diplomatskim predstavništvima BiH u svijetu.

U tom dokumentu se naglašava da se „obavezno treba uzdržati od istupa koji imaju nacionalistički karakter, kao i onih koji se prepoznaju kao istupi jednog naroda i entiteta“.

Poslanici opozicije iz reda srpskih stranaka su podržali Radmanovića, ali i iznijeli stavove da on nije ostvario ustavnu zaštitu RS-a i srpskog naroda u realizaciji njihovih interesa, svojim nečinjenjem i pasivanim odnosom u nekoliko slučajeva.

Slične primjedbe su uputili i zbog nereagiranja zamjenice ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić u nekim situacijama kada je trebalo, kako kažu, braniti interese RS-a.

Predsjedništvo BiH nije 13. februara postiglo konsenzus, te je s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović) donijeta Odluka o razrješenju s dužnosti generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Branka Pećanca.

Radmanović je u roku od 72 sata zatražio da se Narodna skupština RS-a izjasni o tom pitanju, pozivajući se na vitalni interes entiteta iz kojeg izlazi.

Opoziv Pećanca zatražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, zbog, kako je obrazloženo, njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana RS-a 9. januara u Čikagu. Izetbegović smatra da je zbog svoga neprimjerenog javnog istupa, koji grubo vrijeđa veliki broj građana Bosne i Hercegovine, Pećanac nedostojan da nastavi obavljati tu dužnost.

Također, podsjeća da generalni konzuli, kao i ambasadori i svi međunarodni predstavnici Bosne i Hercegovine, za svoj rad odgovaraju Predsjedništvu BiH.

U izjavi koju je proslijedio na razmatranje parlamentu RS član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović tvrdi da istup generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Branka Pećanca, tokom proslave 9. januara, Dana RS-a, "nije ni po čemu sporan“ te da bi i on potvrdio rečenice koje je izgovorio Pećanac.

On je, u izjavi kojom je proglasio destruktivnom po vitalne interese RS-a odluku o opozivu Pećanca, naveo da je Pećanac izgovorio sljedeće: “Vidim ovdje saborce koji su stvarali RS. Čast mi je i sreća što sam živio u tim teškim vremenima, borio se i stvarao RS sa srpskim narodom, srpskom vojskom i policijom“.