BiH
4

Radmanović: Sutra zvanični prigovor na opoziv Pećanca

FENA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potvrdio je da će sutra zvanično podnijeti zahtjev za izjašnjavanje entitetskog parlamenta o njegovom negativnom stavu o opozivu generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Branka Pećanca.

Radmanović će se, kaže, u roku pozvati na stav da je smjena Pećanca destruktivna po vitalni interes entiteta iz kog dolazi.

On je večeras u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da već postoji iskustvo u ovakvim situacijama.

I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ustvrdio da je nedopustivo preglasavanje o nekim odlukama u BiH i da to govori o "neodrživoj Bosni, koja želi majorizaciju i preglasavanje“.

"Ali to ne može proći jer imamo odlučnog člana Predsjedništva koji će bez oklijevanja potegnuti vitalni nacionalni interes i uputiti to pitanje u Narodnu skupštinu RS kako bi jasno poručilo da to ne može da prođe", rekao je Dodik.

Predsjedništvo BiH nije jučer postiglo konsenzus, te je s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović) donijeta Odluka o razrješenju s dužnosti generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Brane Pećanca.

Radmanović ima rok od 72 sata da se Narodna skupština RS-a izjasni o tom pitanju, na njegov zahtjev.

Po Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ostavljena je ustavna mogućnost da se u roku od 72 sata od dobijanja zaključka izjavi da je on destruktivan po vitalni entitetski interes.

Takav stav upućuje se Narodnoj skupštini RS, koja potom ima rok od 10 dana da se očituje.

Ako dvotrećinska većina stane iza takvog stava, odluka se potpuno stavlja van snage.

Opoziv Pećanca zatražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, zbog, kako je obrazloženo, njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana RS 9. januara u Čikagu.