Dvostruki aršini
12

Dodik ne želi izdvajati za vojsku, a RS u 40 dana osam puta tražila gašenje požara helikopterom OSBiH

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio da Republika Srpska blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira, odnosno da vlasti manjeg bh. entiteta neće uvažiti nijedan argument za njegovo povećanje, nije dugo čekao na odgovor prvog čovjeka manjeg bh. eniteta.

Milorad Dodik je priznao da je Bevanda u pravu, dodavši da RS ne želi dodatna izdavajanja za Oružane snage BiH, a povećanje fiskalnog okvira podrazumijeva i sredstva za kupovinu dva helikoptera. Prema podacima Republičke uprave civilne zaštite, RS je samo od 17. jula do 30. augusta ove godine uputila osam zahtjeva za angažman helikoptera OSBiH u gašenju požara na području ovog entiteta. Helikopter je 11 dana bio na terenu, a tri puta se nije odazvao.

Da je karma vještica, pokazalo se samo dan kasnije kada je Civilna zaštita RS zatražila upravo pomoć helikoptera OSBiH u gašenju požara u Trebinju, dok je jedan već angažovan u Drvaru.

Vatra u Trebinju gori na više lokacija i širi se prema naseljenim mjestima, a požarima su zahvaćena sela Volujci, Biograd, Ljubova, Dubočani i Poljice. Vatrogasci, Civilna zaštita i mještani čine sve što je u njihovoj moći, ali za odbranu naselja od vatrene stihije ključan je angažman helikoptera vojske za koju Dodik ne želi izdvajati dodatna sredstva.

Helikopter OSBiH (Foto: Klix.ba)
Helikopter OSBiH (Foto: Klix.ba)

Iste te Oružane snage BiH su odogvorile na zahtjev Službe civilne zaštite i uputile helikopter iz Brigade zračnih snaga kada je izbio požar u općini Berkovići, a prije toga u općinu Drvar. Međutim, OSBiH nisu mogle odgovoriti na jedan apel iz Ljubinja kada je plamen dosezao visinu do 50 metara jer je već bio angažovan na gašenju vatre u Trebinju. Možda bi šteta bila dosta manja da su OSBiH, recimo, imale dva dodatna helikoptera, ali i oni koje imaju su se borili protiv vatrene stihije u Bileći, Ljubinju i Trebinju, Nevesinju pa i Gacku.

Općinske vlasti iz RS traže pomoć OSBiH kada god se osjećaju ugroženo, a OSBiH odgovara kad god je u prilici, uvijek ističući da će u skladu sa svojim kapacitetima i resursima nastaviti pružati svu potrebnu pomoć i biti na raspolaganju civilnim strukturama u gašenju požara na teritoriji cijele BiH. S druge strane pak imamo one koji svesrdno primaju pomoć, ali čine sve što mogu kako bi odmogli.