BiH
47

Dodik dao podršku Zajedničkoj izjavi bošnjačkih lidera o osudi terorizma

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da ključ uspjeha u borbi protiv terorizma i ekstremizma leži na onima iz čijih nacionalnih i vjerskih grupa dolaze takve pojave.

Dodik je pozdravio zajedničku izjavu bošnjačkih političkih, vjerskih i društvenih predstavnika u kojoj je najoštrije osuđen svaki oblik terorizma te najavljeno odlučno suprotstavljanje radikalizmu, nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

"Veoma je jasno da su Bošnjaci, muslimani, u BiH ljudi koji nemaju nikakve veze sa tim ekstremnim procesima, pogotovo s ektremizmom, ali je bilo potrebno da političko i vjersko vođstvo Bošnjaka na jedan takav način izrazi svoj stav prema tome. Ja to pozdravljam", istakao je Dodik za TV1.

On navodi da nije detaljno vidio izjavu, ali da je saglasan sa dijelom u kojem se govori o potrebi da se svi drugi suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju sa teroristima.

"Saglasan sam sa potrebom da se apsolutno eliminiše bilo kakva islamofobija i da upravo mi iz nekih drugih konfesija i etničkih zajednica imamo dovoljno razumijevanja za ukupnu situaciju. Najveću podršku borbi protiv ekstremizma i terorizma upravo daje jedna takva izjava. Mislim da je ovo svakako dobar put i mogu samo da ga pozdravim", rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da će na to nasilje zemlja morati da odgovori represijom, Dodik je naglasio da je, osim represije, potrebna i prevencija.

"Saglasan sam sa Izetbegovićem da represija na ova pitanja mora biti primijenjena bez oklijevanja. I tu niko ne može da bude zaštićen, čak i u uslovima svijesti da i oni koji nisu možda identifikovani kao takvi mogu da budu kao neki kolateral. Mislim da u svakom slučaju rigorozna akcija sistema vlasti i institucija, ne samo na preventivnom nego i na represivnom nivou, može dobro pomoći u tome", rekao je Dodik.