BiH
146

Naša stranka: U izjavi nedostaje izvinjenje SDA i IZ zbog učešća u uvozu ekstremizma

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Budući da zajednička izjava 37 "bošnjačkih lidera" o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma nema institucionalni karakter, te da predstavlja simbolički čin arbitrarno odabrane skupine javnih ličnosti u kojoj prednjače članovi Stranke demokratske akcije, Predsjedništvo Naše stranke smatra da bi je prvenstveno trebalo tumačiti kao stidljivo i nevoljno preuzimanje odgovornosti od određenih struktura iz SDA i Islamske zajednice za pojavu i širenje ideološkog ekstremizma, za vrijeme i nakon rata u BiH.

"Neki potpisnici koji sada osuđuju radikalizam direktno su učestvovali u uvozu ekstremističke ideologije selefizma u Bosnu i Hercegovinu i njenom širenju. Treba se sjetiti izjava Mustafe Cerića kojima je - kao tadašnji reis ul-ulema - pozivao na tolerisanje selefijskih ekstremista, kvalificirajući ih kao 'nove muslimane'. Isto tako, podsjećamo i da je Hasanu Čengiću, članu Glavnog odbora SDA i predsjedniku Sabora Islamske zajednice, zabranjen ulaz u SAD od 2003. godine, kada je stavljen na crnu listu američkog State Departmenta zbog učešća u radu humanitarne organizacije TWRA, finansijera militantnih skupina", kazali su iz Predsjedništva NS-a.

Deklaracije i slični simbolički doprinosi borbi protiv terorizma imaju smisla samo onda kad njihovi inicijatori imaju moralni kredibilitet, smatraju u Našoj stranci.

"To nije slučaj s ovom Izjavom, čiji potpisnici osuđuju ekstremizam svjesno 'zaboravljajući' da su ga podržavali, i da se građanima BiH nisu zbog toga nikad izvinili. Borba protiv terorizma i radikalnih ideja ne smije se etnizirati, jer osim proizvodnje osjećaja kolektivne krivnje druge rezultate ne može i neće postići. Problem terorizma u BiH nije problem za Bošnjake, već za sve građana BiH, i ne mogu ga sami Bošnjaci, a posebno ne samoprozvani lideri, rješavati. Samo svi zajedno, građani i građanke BiH, mogu pobijediti teroriste i ekstremiste kroz jačanje institucija sistema i poštovanje principa vladavine zakona“, zaključak je Predsjedništva NS", navodi se u saopćenju Naše stranke.