BiH
114

Izetbegović: Nismo na vrijeme prepoznali opasnost od terorizma u BiH

Piše: S. H.
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović gostujući na televiziji Face, komentarisao je današnji sastanak i zajedničku izjavu bošnjačkih lidera, kojom je osuđen svaki oblik terorizma i nasilnog ekstremizma.

"Napade u Bugojnu nismo shvatali ozbiljno i smatrali smo da to ne može prerasti u terorizam. Prihvatamo da nismo na vrijeme prepoznali opasnost terorizma", istakao je Izetbegović.

Podsjećamo, danas je 37 bošnjačkih lidera usaglasilo i potpisalo konačnu verziju Zajedničke izjave o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma. Kako su istakli, Izjava je odraz njihovog osjećaja odgovornosti za očuvanjem mira i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini. Sastanak bošnjačkih lidera organizirali su reisu-l-ulema BiH Huesin Kavazović i Bakir Izetbegović.

"Institucionalno, politički i moralno, moramo se suprostaviti terorizmu i osuditi ga. Cilj ovog sastanka je bio poslati jasnu poruku građanima, što smo i uradili", izjavio je Izetbegović.

Na zajedničkoj Izjavi radilo se dvije sedmice, a kako je potvrdio član Predsjedništva BiH svi pozvani, osim lidera SDP-a Nermina Nikšića, odazvali su se pozivu. Sastanku nisu prisustvovali Haris Silajdžić i Fahrudin Radončić ali je rečeno da će Izjavu potpisati naknadno.