{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pročitajte Zajedničku izjavu o terorizmu koju danas usaglašavaju bošnjački lideri

4.12.2015. u 10:36
93
174
Pročitajte Zajedničku izjavu o terorizmu koju danas usaglašavaju bošnjački lideri
93
U toku je sastanak bošnjačkih političkih i društvenih predstavnika s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem. Donosimo vam kompletan sadržaj Zajedničke izjave koja bi trebala biti potpisana nakon sastanka.
Prijedlog izjave će biti razmatran na sastanku a konačna verzija bit će objavljena nakon završetka sastanka.

Prijedlog Zajedničke izjave prenosimo u cjelosti.

Kao građani Bosne i Hercegovine, kao Bošnjaci i muslimani, predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, zabrinuti zbog terorističkih akcija u BiH, Evropi i svijetu, svjesni smo naše odgovornosti za očuvanje slobode, mira i zajedničkog života u našoj domovini, odgovorni za političke, kulturne i vjerske prilike u bh. društvu, kao i za budućnost Bošnjaka i Bosne i Hercegovine,

1. Najoštrije osuđujemo svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije koje su izvedene u BiH, Evropi, muslimanskim zemljama i bilo gdje u svijetu.

2. Izražavamo odlučnost da se institucionalno, intelektualno, moralno i politički suprotstavimo svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma. Posebno ističemo potrebu intenziviranja aktivnosti na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti kojim će se ubrzano otklanjati nepravda i nejednakost te drugi izvori frustracija i radikalizacije u društvu.

3. Od svih nadležnih institucija u državi zahtijevamo da se u skladu sa svojim zakonskim ovlastiima, a u cilju očuvanja ustavnih vrijednosti, prava i sloboda svih građana i naroda u BiH, beskompromisno suprotstave svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma, te drugim oblicima djelovanja koji su protivni pravnom poretku, javnoj sigurnosti, moralu ili su na štetu života i zdravlja, odnosno na štetu prava i sloboda drugih ljudi.

4. Ponosni na svoju višestoljetnu vjersku tradiciju i opredijeljenost za suživot, poštujući Ustav Islamske zajednice u BiH, zahtijevamo od svih nadležnih u bh. društvu, u bošnjačkom narodu, kao i od svih pojedinaca, intelektualaca, prosvjetnih i kulturnih djelatnika i nosilaca vjerskog autoriteta u Islamskoj zajednici u BiH da se beskompromisno suprotstavljaju isključivosti, radikalizmu, nasilnom ekstremizmu i terorizmu, jer su sa stanovišta islama neprihvatljivi i suprotni univerzalnim civilizacijskim vrijednostima.

5. Od vlasti muslimanskih zemalja očekujemo da poštuju našu vjersko-obrazovnu tradiciju, institucije i autonomiju i sarađuju s državnim institucijama BiH i s Islamskom zajednicom u BiH u pogledu naučne, vjersko-obrazovne i studentske razmjene.

6. Od vjerskih, teoloških i obrazovnih krugova i institucija muslimanskih zemalja očekujemo da cijene naše autentično historijsko iskustvo i naš identitet za čije smo očuvanje kroz historiju plaćali visoku cijenu i položili mnogo života, da cijene našu vjersku/islamsku i evropsku samosvijest koju baštinimo i dalje razvijamo u našem specifičnom kulturnom, društvenom i političkom kontekstu i da ni na koji način među muslimanima Bošnjacima ne potiču sektaštvo i vjerski razdor.

7. Od evropskih zemalja, posebno članica EU u kojim su muslimani manjine, očekujemo da se suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju s teroristima.

8. Od međunarodne zajednice očekujemo da se u legitimnoj borbi protiv terorizma angažuje na uklanjanju političkih, ekonomskih i socijalnih nepravdi prema muslimanskim narodima i zemaljama, buduću da takve nepravde doprinose porastu očaja i beznađa, pogodnog tla za pojavu ekstremizma.

9. Od muslimana u BiH, kao i od muslimanskih zajednica u Evropi, očekujemo da ostanu dosljedni svojim tradicionalnim i univerzalnim islamskim moralnim, duhovnim i civilizacijskim vrijednostima, da se distanciraju od svakog radikalizma, da se suprotstave svakom obliku nasilja i da ih nepravda, koje u ovom nesavršenom svijetu uvijek ima, nikada i nigdje ne navedu na postupke koji mogu povećati nepravdu i zlo, kako drugima tako i njima samima.

Na sastanku prisustvuju između ostalih i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, delegat u Domu naroda PS BiH Safet Softić, profesor Fakulteta islamskih nauka Enes Karić i akademik i bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, te delegat u Domu naroda PS BiH Halid Genjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: