BiH
181

Danas sastanak bošnjačkih lidera kod reisa Kavazovića: Učesnici nisu poznati, SDP ne dolazi

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas će u Sarajevu biti održan sastanak bošnjačkih političkih predstavnika s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Očekuje se da sastanak počne oko 9 sati u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke, ali još uvijek nije objavljeno ko će se od predstavnika političkih predstavnika odazvati.

Ono što je za sada poznato jeste da će sastanku prisustvovati lider SDA Bakir Izetbegović. Očekuje se da predstavnici bošnjačkog naroda u državnim, političkim, vjerskim, kulturnim i drugim institucijama BiH dogovore Zajedničku izjavu, s tim da nije saopćeno na šta će se konkretno odnositi ta izjava. Jedna od tema najvjerovatnije će biti i sigurnosna situacija u BiH nakon terorističkog napada u Rajlovcu te će vjerovatno i sama izjava biti o terorizmu.

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a saopćeno je da predstavnici ove stranke neće učestvovati na ovom sastanku.

"Veoma je pozitivno što se o tome precizno i jasno izjasnio Reis Kavazović i što je jasno osudio te akte terorizma. Ono što je za nas sporno u ovom trenutku, čini mi se da je ovo još jedan od doprinosa navodnog jedinstva bošnjačkog naroda. Za SDP BiH je prva i osnovna država Bosna i Hercegovina, potom jedinstvo BiH, sigurnost svih građana države, a sigurni smo da, ukoliko bude dobro Bosni i Hercegovini, bit će dobro Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, te svim građanima BiH. Jasno, da je došao poziv od bilo kojeg vjerskog velikodostojnika pojedinačno, a pogotovo od reisu-l-uleme Kavazovića, kardinala Puljića ili mitropolita dabrobosanskog, mi bismo se odazvali tom sastanku, jer smo bošnjačka, srpska i hrvatska stranka. Da je došao poziv od bilo kojeg člana Predsjedništva BiH pojedinačno, vrlo rado bismo se odazvali da razgovaramo o sigurnosnoj situaciji i događajima koje imamo u BiH. Međutim, mi ne želimo dalje davati doprinos podjeli u BiH", rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

U ime Stranke za BiH, kako je potvrđeno za Klix.ba, sastanku će prisustvovati predsjednik stranke Amer Jerlagić i Beriz Belkić.

DF će na sastanku najvjerovatnije predstavljati Dženan Đonlagić.

Iz Kabineta reisu-l-uleme nisu željeli govoriti o tome ko je sve pozvan na ovaj sastanak, a kako Klix.ba saznaje, ni samim učesnicima nije rečeno koji predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života će prisustvovati.