BiH
74

Izetbegović pozvao predstavnike bošnjačkih stranaka na sastanak, razgovarano o aktuelnoj situaciji

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predstavnici bošnjačkih političkih stranaka SDA, SBB-a, SBiH i A-SDA održali su sastanak u sarajevskom hotelu Bristol, a tema razgovora bila je aktuelna politička situcija u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić, predsjednik SBiH Amer Jerlagić i drugi predstavnici koalicionih stranaka.

Jerlagić je kazao da je sastanak sazvan na inicijativu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je pozvao predsjednike političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH.

Razgovarano je o bošnjačkom jedinstvu, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika referendumima, reformskoj agendi i izazovima na koje koalicija može odgovoriti, mogućnosti brže implementacije infrastrukturnih projekata u BiH s posebnim aspektom na prve ceste, odnosno povezivanje Bihaća, Tuzle, Sarajeva i Mostara te o zaštiti bh. imovine u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj s aspekta pasivnog podbilansa.

Jerlagić je rekao da će naredni sastanak biti održan za 15-20 dana, a do tada će biti održavani operativni sastanci na nižim nivoima.

"Drago mi je da imamo u bitnom vremenu za BiH ovaj segment bošnjačkog, odnosno probosanskog jedinstva", kazao je Jerlagić.

Na pitanje da li je bilo govora o podizanju optužnice protiv predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, Jerlagić je kazao kako je to neizbježna tema s obzirom na okolnosti.

"To je neizbježna tema s obzirom na to da se radi o predsjedniku stranke koja je dio koalicije. To su stvari koje se tiču Suda BiH i Tužilaštva BiH i najbolje ih je ne komentarisati", zaključio je Jerlagić.