BiH
0

Dodik: Odluku o ukidanju Dana RS Ustavni sud BiH može "okačiti mačku o rep"

Piše: M. N.
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u intervjuu za Face TV kako Ustavni sud BiH odluku o ukidanju Dana RS može "okačiti mačku o rep", te da je neće provesti.

"Mi nećemo provesti odluku Ustavnog suda, a sudije Odluku mogu okačiti mačku o rep. Narodna skupština RS je donijela Deklaraciju po kojoj nećemo prihvatiti promjenu datuma. Neprovođenje Odluke je disolucija suvereniteta Odluke koju je donio Ustavni sud. U nekom drugom vremenu je donesena odluka o grbu, zastavi i himni RS. Postoji samo jedan dan kada je osnovana RS, to je 9. januara i ne možete to pomaknuti na neki drugi datum. Mislim da će neke sudije koje su glasale za ovu sad odluku zažaliti što su glasali za nju", rekao je Dodik.

Istakao je kako će referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH biti proveden bez obzira na sve, čim procedura u Ustavnom sudu RS-a o pitanju ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka bude okončana. Nagovijestio je da bi to moglo biti u martu sljedeće godine.

"Referendum će biti proveden, ali imaju određene procedure koje se ne mogu izbjeći. To nije moja privatna stvar, Skupština o tome je donijela odluku. To nije Dodikov referendum već referendum o nepravdi koju je nametnuo godinama visoki predstavnik koji treba pokazati mišljenje i volju naroda", rekao je Dodik za Face TV dodavši kako odluka o sprovođenje referenduma može biti samo ojačana zbog odluke Ustavnog suda BiH da ukine Dan RS-a.

Kazao je kako je razgovarao sa predsjednikom Republike Srbije o tome, te da ga je Aleksandar Vučić upozorio da bi mogli nastati problemi ukoliko provedu tu odluku.

Kada je u pitanju trenutna vlast, koalicije i državni nivo, istakao je da SNSD nema namjeru ulaziti u državnu vlast do sljedećih općih izbora.

"SNSD neće biti zamjena za Savez za promjene. Iako se u Federaciji vidi određena romantičarska retorika vezano uz koaliciju Izetbegovića i Radončića, moguće je da će se desiti i slično sa političkim partijama na pojedinim pitanjima. Politika Bakira Izetbegovića je dvolična i vjerujem da i predstavnici vlasti koji sjede u zajedničkim institucijama mu ne vjeruju. Ništa nije promijenio nakon oca i nije se drznuo da posljednja dešavanja u BiH okarakteriše kao terorizam. On nam treba za provođenje Dejtona i borbu protiv ekstremizma", kazao je Dodik optuživši Izetbegovića da podržava ekstremizam i da o tome ima dokaze.

Istakao je da je uvjeren "da su ogroman broj Bošnjaka i muslimana dobri ljudi i da nemaju veze s ekstremizmom".

"Sigurno žele da se suprotstave tome i ekstremizam je vezan samo za nekoliko ljudi, a možemo ga uništiti samo zajednički", istakao je Dodik.

Dotaknuo se i države BiH kazavši kako smatra da je BiH državna zajednica, a da u RS-u smatraju kako je suverenitet i integritet u rukama entiteta i Dejtona. Naglasio i je kako nema ništa protiv ulaska BiH u EU, te da se na tome radi.