Komentari (167)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovdje nije uopšte poenta o Djeda Mrazu. Normalno da ga ne treba zabranjivati. Ali rasprave o Djeda Mrazu su samo izgovor da se pljuje po svemu što je Bošnjačko ili muslimansko, a nije \"sekularno\", po mjeri 60 minuta i SDP-a, kada su , \"sekularni\" Bošnjaci u pitanju, a ovi pojedinc, extremisti, iz reda drga dva naroda da pl,uju po Bošnjacima i njihovim vjerskim vrijednostima !!! Azrija bi bila O.K. da nije vjernica Bošnjakinja i da je po mjeri Behmena !!!
Nismo mi takop davno pjevali \"Ponesi zastavu Dragane Vikicu\" i dok ste si vi po svijeti cevapima borili za Bosnu ovdje su ginuli momci po imenu Dragan Ivica, Vinko, Ferdo, Zeljko, radomir, Marko, Mario, Boris, Zoran...zajedno sa Enesom, latifom, Mustafom, Suljom... Je li Arzija tada mislila da to nije u duhu bosanskoga naroda ili je na to vremenom nadosla kada je trebala poceti skupljati politicke bodove??
@ENKO27 \"Jas sam takodjer NAPREDNI musliman i zelio bih IMATI UVIJEK ISUSA razapetog na krstu...(krizu, motki, itd)\" Ovakva bijeda duha i uma se ne treba ni komentirati. Ti smi sramota i za svoj narod i za svoju vjeru. Kuran priznaje Isusa, ne bi li i ti trebao?
Neka Djeda mraza ili Djeda božićnjaka a za idući Kurban Bajram djeci neislamske vjeroispovjesti dati kurbane da djele po komšiluku. Zašto da ne? I to je dio naše tradicije, a tako mogu i slatkiša da dobiju. Pobogu ste pa kakve veze ima bajram sa Muslimanima kao i Djed božićnjak sa kršćanima?! Živjela demokratija!!!!
VI sto iz skandinavije branite \"bosnjacku\" kulturu, vratite se ovamo i prestanite uzivati u deda mrazu i luciji
@moke Ko smo mi a ko su oni? Ti, kao i Arzija zaboravljas da ima i nas muslimana koji ne zele biti zastupani od vas dvoje jer nam pravite medvjedju uslugu. Jeste li svejsni da nas izvrgavate ruglu? To sto je Arzija pokrivena je njeno pravo i nije sporno ali neka postuje i pravo nas koji ne zelimo bitti pokriveni. Je li slijedeci korak da nas bicujate ako nismo pokriveni, kao u Iranu? Ne zelim se postovjecivati sa neevropskim muslimanima jer nismo isti narod. Hocemo li kao braca muslimani u Pakistanu zabraniti curicama da idu u skolu ili kao u Iranu zahtijevati da sve zene, pa cak i nemuslimanke budu pokrivene, ali nam istovremeno nije jasno i jako nas vrijedja kada neko trazi da se nase zene otkriju ako zele dobiti posao u javnom sektoru u Francuskoj npr? Nije li to dvolicno braco muslimani?
A, sta mislite postovana gospodo da Djeda Mrazu damo jos jednu sansu da se provoza kroz Sarajevo i pokusa strpati u saonice sve papke i nacionaliste kao Arzija,Edin, Odin, CRO, M92, X citizen o odveze ih negdje drugdje. Jer, mi sarajlije jesmo merhametli ali sto je puno puno je. Ne trebaju nama neki drugi muslimani da nas uce kako biti musliman ili kako biti sarajlija. Pa vidjeli smo kako smo prosli kada su navalili od pocetka 90-ih pa naovamo. Malo nas je ostalo, djeca nam govor promjenise jer je seljakluk sve preuzeo
@ODIN vidim da ti se jako svidja recenica:\"TAKVIM KAO TI DEBELO CRIJEVO JE NA VECEM STUPNJU INTELEKTUALNOG RAZVOJA OD VELIKOG MU MOZGA . To samo po sebi govori na kojem si stupnju razvoja. Koliko dugo zivis u Norveskoj? Onda si polupismen ako niski shvatio da vjeronauk nije hriscanski nego djeca uce o svim religijama i to je u obrazovne svrhe a ne da se prave nacionalisti kao u Arzijinim vrticima. I u Skandinavije postoje vjerski vrtici, npr. katolicki ili muslimanski i tu djeca uce vise o svojoj religiji ali to je vjeronauka a ne predavanje o religiji. Zar ne bi i u Sarajevu mogli napraviti vrtice za djecu ciji roditelji zele vjeronauku? ili predavati religiju gdje ce se uciti o svim religijama jednako. Ili smo mi suvise primitivni za tako nesto. Sta dobivama ukidanjem Djeda Mraza? Hocemo li zabraniti i Snjeguljicu, Pepeljugu, Pinokia kako ne bsmo djeci lagali jer je to jedan od aduta da se ukida Djeda Mraz?
Enko 27? Koji si ti bjednik kada tako lazes. Ja sam rodjena u Svedkoj gdje i danas zivim. Sveta Lucija je praznik koji apsolutnio nije najveci drzavni praznik, taj dan se ide u skolu i radi puno radno vrijeme. Znaci, ne da ti odbiju novac od plate ako ne ides u crkvu, nego ti ga odbiju ako ne radis taj dan. Djeca ne idu u crkvu nego se proslava odvija u skolama i vrticima. Lucija se slavi kao simbol svjetla jer je to najmracniji dio godine i kao takav praznik nije kriscanski (u biti nema veze sa Svetom Lucijom iz Biblije) nego je vise paganski obicaj. Pjesme nisu crkvene. A, ti koji i dan danas ides na SFI (svedski za doseljenike) mozda sve ovo nisi razumiop na svedkom pa se javi nekom hodzi/popu da ti sve ovo protumaci kako ne bi ispadao glup
Ne mogu vjerovati da smo ovoliki primitivci! Ne znam jeste li svjesni da smo na svim portalima sirom svijeta zbog primitivuse Arzije koja poredi kulturu i duh bosnjaka sa hindusima. Pa, sjedi na kamilu idiotkinjo i odjasi tamo gdje i pripadas! naravno da ne m,oraju sva djeca imati Djeda Mraza, ali ga nemas pravo zabraniti onima koji ga zele. Arzijini istomisljenici kazu da ne zele djecu odgajati na lazima. A, sta kazete o pripovjedanju da marture/samoubojice u dzenetu cekaju 72 djevice???
Na facebooku SDP poziva sve da izadu na proteste zbog Djeda mraza. Kao da nema precih stvari i urgentnijih zbog kojih bi trebalo protestirati. Izbacuju vjeronauku iz vrtica, a hoce da silom glasne manjine (koja igra na gradansku kartu) uguraju Svetog Nikolu ili Djeda bozicnjaka u njih. Nasoj djeci zele nametnuti zapadnjacke hriscanske vrijednosti i tako ih asimilarti. Ko god zeli Djeda bozicnjaka svojoj djeci neka ga dovede u svoju kucu. Niko nema pravo traziti da se on favorizuje medu djecom ciji roditelji prakticiraju islam i nametati muslimanskoj djeci hriscanske praznike(Bozic i N godinu)kao nesto sto trebaju slaviti. Arzija im smeta samo zato sto je pokrivena. Njihova grupa ce mozda cak protestirati i zbog snijega sto nije pao za Bozic i N. godinu, jer ne mogu napraviti snjeska, Grupa na face-u koja zali za Bozicnjakom ima 1800 clanova, sto znaci 0,3% ukupnog Sarajevskog stavnovnistva, tako da ispade da bucna manjina terorise tihu vecinu gradana.
Pročitala sam postove i nemogu da vjerujem kakvih extremista i nacionalista još uvijek ima? Pa jestel normalni? Jel vam 4 godine rata bilo malo, pa hoćete još? Ove sto od Sarajeva prave Teheran, kao i dotičnu gospođu treba spalit al ispred vječne vatre, da gore pored vijenca koji podjseća na Tita!!! @ Edin jadniče, zabrani djetetu Deda Mraza al se ti obuci u bin Ladena i pokloni mu kalaš pa nek se ide u Džihad.... Vratite se na brda odakle ste sišli i u dijasporu u koju ste 92. pobjegli, a nas pustite da živimo između ostalog i sa DEDA MRAZOM
Što se tiče razmišljanja \"normalnog svijeta\", malo se razlikujemo oko shvatanja tog pojma. pošto si me uputi na stranicu iz Hrvatske, moje je stav da svako ima pravo na svoje mišljenja, ali ono što nam dolazi iz Hrvatske sa gospodinom Mesićem i njegovim istomišljenicima na čelu, daleko je prihvatljivije i bolje od onoga što je dolazilo od Hrvatske iz vremena Tuđmana i njegovih istomišljenika, kojih je u Hrvatskoj bilo toliko, da ih je morao dovoditi iz Hercegovine.. Što se tiče gradnje džamije, normalno je da tamo gdje postoji džemat (grupa muslimana), postiji mesdžid, ili džamija, ili mjesto gjde će moći zajedno obavljati namaz (ili molitvu).. Međutiom, kada si spomenuo Neum, a nezaobilazna je politička klima u istom, ne očekujem da oni koji su rušili džamije i koji mrze sve koji nisu iz njihovog nacionalnog korpusa, razumiju potrebu za gradnjom džamije, ili potrebu muslimana za mjestom za obavljanje namaza. Od takvih čak ne očekujem, niti su oni spremni da uvaže činjenicu da muslimani imaju pravo da uopće žive ovdje.. Volio bih da je drugačije, ali kada već nije, pa neću se ubiti zbog toga..
Pročitao sam ponešto, pa ću ti prokomentarisati. Kao prvo, kada si spomenuo hodžu i mekteb, trebam ti preporučiti da potražiš evkivalent u religiji vlastitog naroda, jer ćeš tamo naučiti ono što ti nedostaje. Istraživanje u islamu, nije pokuđeno, već je naređeno, kako u vjerskim, tako i u svjetovnim naukama. Prva objava Muhamedu a.s. je bila \"Uči i proučavaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara...\", a njegova poznata izreka je: \"Tražite nauku, makar i u Kini (koja je u to vrijeme bila pojam udaljenosti)\". Više bih volio da si ti sam iznio argumente, jer bi mi bilo lakše da ti odgovorim. Pravo da ti kažem, pročitao sam dio ponuđenog \"gradiva\", bez posebne selekcije.. -Glede teksta u Nezavisnim, ne znam na šta si konkretno ciljao. Iz tih stenograma se može vidjeti da su na sjednicama učestvovali i donosili odluke predstavnici sva tri naroda, što ide u prilog činjenici da su se bošnjaci borili i još uvijek bore za državu sva tri naroda. Kada se spominje bošnjačka republika, sa 33% teritorije itd.., ona se spominje samo kao nužno zlo, u slučaju da borba koju vode ne uspije, a nikako kao primarni cilj.. Nigdje se ne spominju pozivi na zločine, protjerivanja, mržnja prema ikome, ili bilo šta nemoralno, ili nešto čega bi se trebalo stidjeti.. Ne vidim šta si mi htio prigovoriti.. _Glede teksta na poskok.info. , koji je identičan i tekstu na katolici.org.: Kao prvo, napomenuti ću te da su bogumili, koji su pripadali kršćanskoj vjeri, a koji su činili ogromnu većinu u Bosni,prešli (konvertirali) u islam. Pa zar očekuješ da ostave svoje bogomolje (crkve), a da negdje drugo grade džamije.. Opet, ne mogu tvrditi da su sve te crkve bile bogumilske, jer ostavljam prostora činjenici da nisam potpuno upoznat sa problematikom. Ono u što sam siguran jesu činjenice, da je većinski dio kršćanske populacije u Bosni (bogumili, koje je crkva smatrala hereticima i vodila krstaške ratove protiv njih), primio islam, a taj je narod, do tada imao svoje crkve.. Druga činjenica je čuvena Ahdnama Sultan Fatiha, koju čuvaju bosanski franjevci, kojom im garantuje slobodu na vjeru i imovinu itd.. i nisam čuo da su dosad rekli da im je Sultan slagao, ili da je ta Ahdnama bila mrtvo slovo na papiru, već naprotiv.. Ne poričem činjenicu da je o jednom periodu, narod u Bosni bilo teško, jer su kroz historiju dizali bune, koje su krvavo ugušene (Dželal paša je u jednom kratkom razdoblju pogubio oko 2000 bošnjačkih.muslimanski prvaka, te znatno manji broj istaknutih ljudi drugih vjera, koji su se bili pobunili protiv Carevine, što opet samo može biti na čast ovdašnjim bošnjacima. Naravno ne želim reći da nam je Turska bila neprijatelj i da ništa dobro ostavili ovdje. Naprotiv.. Ali je bilo i lošeg razdoblja, kao i sa Austrougarskom).. Vidio sam na nekom od ovih foruma, spominjanje u negativnom kontekstu nazive ulica i džamija po turskim liderima, ili graditeljima.. Pa kako bi nazvali Begovu džamiju, koju je sagradio Husrev-beg.. Napomenuću da ulice, u Sarajevu na primjer, nose nazive mnogih graditelja , naučnika, pisaca iz austrougarskog perioda (a i to je kao i Turska, bila okupaciona sila. Samo im se ne može osporiti da su dali značajan doprinos izgradnji ove zemlje.), kao što su ulice Karla Paržika, Koste Hermana, naselje Marijin Dvor (po ženi austrougarskog bogataša koji je sagradio isti) itd.. I kada je Sarajevo u pitanju, kao grad sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, u kome i ja živim, treba reći da je veoma veliki broj ulica u istom (na što sam ponosan) posvećen vjerskim i svjetskim predstavnicima drugih naroda. A to ti ne moram posebno navoditi. Glede vraćanja naziva ulica, vraćeni su nazivi ulicama, koje su nosile od vremena njihovog nastanka, a čiji su nazivi iz perioda od 1945. bili blago rečeni provokativni (ulice Miloša Obilića, Vojvode Putnika itd.., u centru bašćaršije). Također, napomenuću da se spominje 450 crkava, za peiod od skoro 500 godina (ne ulazeći u raspravu jesu li bogumilske), a u posljednjem je ratu porušeno oko 1000 džamija, a u periodu 1945_1990 puno više. Također, pročitao sam i određene komentare o napuštanju crkava na \"katolici.org\", pa eto pogledaj i ti malo.. I još ću te nešto napomenuti.. Ja nisam portparol Turske, mada je spominjem, često u pozitivnom kontekstu, prvenstveno kako bih naglasio uticaj islama na pravedno vladanje, već zastupam stav da su bošnjaci imali časnu prošlost, da nisu i ne čine genocide i progone, da su znali stati u odbranu svojih sunarodnika drugih vjera, pa i po cijenu ustanka protiv Turske, ili po cijenu vlastitih života u NDH. Danas, ne postoji primjer da bošnjaci grade džamiju, ili bilo šta na crkvi koju su porušili u posljednjem ratu, a nisu porušili nijednu, koliko ja znam. Ako znaš za primjere da bošnjaci otimaju zemlju vjerskim zajednicama, ili pojedincima iz drugih naroda, ili da im pale bogomolje, u vrijeme njihovih praznika, ili u neko drugo vrijeme. Opet ne želim da su svi loši, osim bošnjaka, niti da kod bošnjaka nema loših, već da kod drugih dominira zapaljiva, nacionalistička i secesionistička retorika, koja ih određuje u očima običnog svijeta i njih samih, a da kod bošnjaka dominira retorika koja zagovara suživot i međusobno uvažavanje, kojoj uglavnom prigovaraju samo aspekt vraćanja bošnjaka nacionalnim i vjerskim korijenima, a to je minimum prava koja tražimo za sebe.. Ne mogu ovi ekstremisti, činjenicu da im smeta samo učenje ezana, pravdati raznim islamofobičnim izjavam, koje su bez ikakvog uporišta u realnosti, u želji da isti zabrane na ovim prostorima.. Nedavno su dvojica mladića uznemirili sveštenika u jednoj crkvi u Sarajevu, pa su uhapšeni u veoma kratkom roku, a taj je njihov čin osudila bošnjačka javnost, pogotovo sarajevska ćaršija i ja sam na to također ponosan, onoliko koliko se zgražam od stavova da ne treba obnavljati porušene džamije, jer su ispod nih temelji crkve od 1630. ( a pitanje je jeli bogumilska), ili zbog činjenice da nam trebaju fabrike (koje bi trebali graditi biznismeni) itd.., a u pozadini svega je samo mržnja prema muslimanima i želja da ih nestane sa ovih prostora. Slične si stavove i ti izrekao kada si spominjao \"prljavo tursko sjeme\" i kada si rekao za zapaljenu džamiju \"jedna manje više\". Dakle, ja sam ponosan na to što sam, kroz svoj vjerski i nacionalni odgoj, naučio da cijenim i uvažavam druge i drugačije i da suosjećam sa komšijama kada su u patnji, a nikako da omalovažavam i nipodaštavam njihov gubitak, ili patnju. Cilj ne opravdava sredstvo, niti je imetak ili život nemuslimana, sa kojim nisi u otvorenm ratu, dopušten. U islamu je velika važnost pridata čuvenoj rečenici: \"Ko ubije drugog nevinog čovjeka (ne kaže se muslimana), kao da je čitavo čovječanstvo pobio\". Također, reći ću ti i to da je Muhamed a.s. u državi koju je uspostavio naradio korektan odnos prema nemuslimanima u istoj i rekao \"Ko uznemirava zimiji (nemuslimana koji uživa zaštitu islamske države), taj nama ne pripada\". Također, primjetio sam se počinješ vraćati neprimjerenom načinu izražavanja, na kojeg ja, ukoliko nastaviš, neću odgovarati-.. I nemoj misliti da sam se ja zatvorio u mekteb, mada sam prošao tu instiuciju, koju cijenim. Dobro mi je poznato okruženje.. Javio sam se za ove komentare samo zato što sam uočio mržnju prema bošnjacima, muslimanima, upakovanu u islamofobiju, za koju nema valjanog uporišta, a koju podjednako ispoljavaju drugovi, kliko i pristalice ideje i politike koja je počinila sva ona zlodjela u proteklom ratu..
http://www.forum.hr/showthread.php?t=356790 Evo ti pa malo procitaj kako razmislja uglavnom normalan svijet! Tesko ce za tebe biti odvagati sta je u svemu normalno. Za tebe je normala da se gradi djamija i u Numu, pretpostavljam. Da je turski / tvoj vakat ,to bi garant bila \"normala\"! Ma jasta....