Tema emisije Odličan 5+!
0

Djeca se moraju učiti toleranciji u svim fazama njihovog odrastanja

Sarajevo-x.com
Toleranciju je moguće naučiti. Ona se najčešće uči gledajući nekog drugoga koji ima razvijene tolerantne oblike i obrasce ponašanja, a dijete će ih samo usvojiti. Prvi učitelj tolerancije je, naravno, porodica.

Tolerantni roditelji najčešće odgajaju tolerantnu djecu, a autoritarni roditelji rađaju i odgajaju autoritarnu djecu. Ipak, porodica nije jedini učitelj. Sve strukture društva trebale bi se uključiti u razvijanje tolerancije, jednako kao što se uključuju u odgoj protiv korupcije, o ljudskim pravima i nenasilju.

Tolerancija i sklonost toleranciji ovise o nekoliko faktora: institucijama poput dječijih vrtića i škola, raspoloženju pojedinca, društvu u kojem se krećemo, drugim emocijam - prvenstveno strahu. Ukoliko je osoba u strahu za sebe ili za bližnje, smanjuje se sklonost prema toleriranju nekih postupaka ili osoba.

Najčešće smo tolerantni prema onima koji su nam slični, jer je tako najlakše i nema puno toga što moramo tolerirati. Ova pojava najuže je povezana sa stereotipima i predrasudama koje smanjuju mogućnost tolerantnog ponašanja prema drugima.

Djecu je potrebno učiti toleranciji u svim fazama njihovog odrastanja, a o tome više saznajte u današnjoj emisiji Odličan 5+!

Projekt Odličan 5+! je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.