Tema emisije Odličan 5+!
0

Jasne poruke i lični primjeri su presudni u odgoju djece

Sarajevo-x.com
Odgoj je proces koji traje godinama. Najvažniju ulogu u tom procesu imaju svakako roditelji, ali njima uz bok su i pedagoški stručnjaci predškolskih i školskih ustanova.

Teško je za očekivati da će se tinejdžer suzdržavati od iskušenja bilo koje vrste ovisnosti, ako se u njega odgojem ne ugradi osjećaj za ono što se smije i ono što se ne smije, za razliku između dobra i zla, moralnog i nemoralnog, zdravog i bolesnog, štetnog i korisnog. Sve to mora biti dio školovane svijesti mladog bića koji će davati unutarnji signal u rizičnim situacijama (npr. kada mu se nudi cigareta ili alkohol) da takvo nešto ne treba učiniti.

Odgajatelji djece ne moraju znati sve činjenice vezane za nepoželjno ponašanje, ali njihove jasne poruke i lični primjer bit će najsnažnija prevencija rizičnog, ali i svakog drugog neprimjerenog ponašanja. Osim toga, škola mora svojim stručnim resursima ojačati preventivni rad dajući učenicima dovoljno informacija o svim štetnim posljedicama i rizicima za njihov razvoj, zdravlje i perspektivu života, ukoliko započnu rizičan stil života.

Osobito je važno u školi skrenuti pažnju mladoj osobi na važnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Upućivanje i uključivanje svih mladih, a osobito mladih kod kojih su uočeni elementi rizičnog ponašanja, u različite aktivnosti tokom slobodnog vremena, kao alternativu njihovom skretanju prema društvu u kojem se konzumira alkohol, duhan ili droga.

Cilj odgoja svakog mladog živog bića treba biti zdravlje, psihička ravnoteža i životna radost, treba naučiti voljeti život.

O ulozi školskih ustanova u odgoju djece saznajte više u emisiji Odličan 5+!

Projekt Odličan, 5+ je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.