Tema emisije Odličan 5+!
0

Polazak u školu. Ne zaboravite, niste sami

Sarajevo-x.com
Polazak u školu vrlo je stresno razdoblje, kako za dijete, tako i za njegove roditelje. Događaj je to koji postavlja zahtjeve u različitim područjima života: kognitivnom, emocionalnom i socijalnom.

Iako se nastoji da prelaz iz vrtića u školu bude što prirodniji, ipak je za djecu to velika promjena. Od učenika se očekuje da duže sjede na jednom mjestu, da prate šta se dešava na nastavi i da aktivno učestvuju u radu cijelog razreda. Stoga se kod neke djece javljaju poteškoće, jer ne mogu odmah udovoljiti svim zahtjevima pa se događa da im je pažnja kratkotrajna, da se stalno imaju potrebu okretati, šetati, izlaziti iz razreda i sl.

Vrlo je korisno svoje dijete i prije polaska u školu početi pripremati na ono što ga očekuje. Pokušajte dijete uključiti što je više moguće u pripremne aktivnosti poput nabavljanja torbe za školu, knjiga, školskog pribora i sl. Osigurajte mu stalno mjesto za rad, kutak koji će biti samo njegovo mjesto, gdje će spremati svoje knjige, pisati zadaću. Uređivanje radnog prostora možete pretvoriti u zajedničku aktivnost kojoj će vaše dijete pridonijeti vlastitim idejama.

Ne zaboravite, niste sami! Saznajte više u emisiji Odličan 5+!

Projekt "Odličan, 5+" je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.