Tema emisije Odličan 5+!
0

Nastavnici trebaju imati zadatak da prepoznaju afinitete učenika

Sarajevo-x.com
Mnogi učenici zavole određene predmete, postižu vrhunske rezultate te se odlučuju na nastavak školovanja u određenom području, što je često posljedica njima prihvatljivog nastavnika i njegovog kvalitetnog poučavanja. Međutim, neki se učenici razočaraju u nastavu, školu i nastavnike. Nastavnici najviše griješe u slučajevima kada ne uspiju opaziti i otkriti mogućnosti svakog učenika posebno, jer zahtijevaju više nego što učenik objektivno može postići.

Takvi nastavnici ne istražuju potencijale pojedinih učenika, već polaze od nekog ''prosjeka'' prema kojem organiziraju svoj rad i postavljaju zahtjeve. Nastavnici bi trebali pomoći učenicima da sami otkriju svoje sklonosti za koje možda i ne znaju da postoje.

Zadatak učenika je da uče. Učenju ih privlači zanimljivo gradivo, želja za uspjehom, pohvale nastavnika i roditelja, nagrade, strah od nastavnika ili od roditelja, želja za afirmacijom i nastavkom školovanja. No, mnogo toga ih i odbija: nezanimljivo gradivo, preduge lekcije, loše napisan udžbenik, buka i galama, nedostatak prostora za učenje, loše izlaganje nastavnika, neobjektivnost u ocjenjivanju te ponižavanje učenika.

Učenika je potrebno uputiti da traži pomoć i u školi i kod kuće. Nastavnici trebaju učenicima predložiti od koga mogu dobiti pomoć, uputiti ih nekom naučniku, umjetniku, obrtniku, organizovati posjete kulturnim događajima, pozorištima, umjetničkim galerijama itd.

Koju ulogu nastavnik ima u profiliranju učenika saznajte u emisiji Odličan 5+!

Projekt Odličan, 5+ je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.