Tema emisije Odličan 5+!
0

Kako uspostaviti dobar odnos učenika i nastavnika

Sarajevo-x.com
Zadatak nastavnika je da pomogne učeniku pri učenju. Pri tome treba imati na umu da ovo nije jednostran odnos nastavnik-učenik, nego aktivan, dvosmjeran odnos i stoga treba nastojati da se učenici na što aktivniji način uključe u proces učenja. Zato je važno poticati učenike da postavljaju pitanja i iznose vlastito mišljenje. Na taj način učimo ih razmišljanju, suradnji, toleranciji, vještini komuniciranja i razvijamo timski rad.

Osim toga, nastavnik koji je raspoložen i nasmijan stvara oko sebe ugodno ozračje i djeluje poticajnije od nastavnika koji je često ljut i mrzovoljan. Isto tako važno je da učenici osjete da je nastavniku stalo do njih, da ga vesele njihova postignuća i rastužuju neuspjesi. Učenik koji voli i cijeni nastavnika više će se potruditi i oko nečega što ga baš i ne zanima ili što ne smatra potrebnim.

Dobar odnos nastavnika i učenika – saznajte kako ga uspostaviti u ovoj emisiji Odličan 5+!.

Iako je projekt Odličan, 5+ u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, nevladine organizacije, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.