{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saradnja roditelja i škole je neophodna za dobre rezultate

S
28.12.2011. u 13:32
0
0
Saradnja roditelja i škole je neophodna za dobre rezultate
0
Saradnja roditelja i škole je neophodna za dobre rezultate
Među roditeljima postoje velike razlike. Razlikuju se po sposobnostima, značaju, temperamentu, interesima, starosti, socijalnom i ekonomskom statusu i dr. Za nastavnika je vrlo važno da te razlike prepozna, poštuje, da svakog od roditelja što bolje upozna i da na taj način prilagodi način komunikacije s obzirom na njegove posebnosti.
Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete. Učitelj učenika poznaje po njegovom učenju i ponašanju uglavnom iz škole, dok roditelj poznaje djetetov cjelokupni razvoj još od rođenja. Roditelj je duboko emocionalno vezan za svoje dijete.

U velikoj ljubavi prema djetetu, roditelji nekada mogu biti nekritični i nerealni te od njih očekuju previše ili premalo. Vrlo često se dešava da ne primijete probleme koji se javljaju kod njihove djece, a ponekad ni prednosti. U zajedničkom razgovoru koji uključuje iskustva roditelja i nastavnika, lakše je analizirati problem, primijetiti promjene, lakše se odgovori na mnoga nejasna pitanja, šta se može uraditi kod kuće, šta u školi, a šta djeca mogu uraditi sama.

Roditelji sa nerealnim očekivanjima precjenjuju sposobnosti svog djeteta. Nezainteresovani roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje svom djetetu ili njegovom obrazovanju.

Dijete je prepušteno samo sebi i često odgojno zapušteno. Roditelji sa pretjerano zaštitničkim stavom će uvijek pomagati, čak i kada to nije neophodno. Roditelji bez autoriteta ne uspijevaju izgraditi autoritet u dječijim očima pa ta djeca mogu imati određene probleme u ponašanju. Dobro rješenje mogle bi biti dodatne aktivnosti i obaveze.

Iz svega ovog proizlazi zaključak da bez prisne, sadržajno bogate i planski usmjerene saradnje porodice i škole ne može biti govora o punom uspjehu u odgoju mladih, razvijanju svestrano obrazovanih, stvaralačkih i slobodnih ličnosti.

Pogledajte emisiju Odličan 5+!Projekt Odličan, 5+ je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničkog prijestupništva, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033/671-702 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike Primjer za 5+.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: