O Kosovu
7

Dačić u Sarajevu: Mogli bismo i mi sa RS imati zajedničku vanjsku politiku, što da ne

I. P. i Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić komentarisao je u Sarajevu, na samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, stanje u regiji te odnose Beograda i Prištine.

Na pitanje kako komentariše nedolazak delegacije Republike Kosovo i Albanije na SEECP u Sarajevo, Dačić je odgovorio da je 2014. godine donesena odluka da se u skladu s dogovorom iz Brisela omogući učešće Kosova u skladu s dogovorenim uslovima.

"Veoma je zanimljivo da je Kosovo učestvovalo na prvom sljedećem samitu u Albaniji pod istim uslovima zbog kojih danas nisu željeli doći. Uslovi su takvi da ispred svakoga od nas piše ime glavnog grada, dakle nema zastava i imena država", kazao je Dačić.

On je dodao da se Kosovo obilježava u skladu sa sporazumom, odnosno sa zvjezdicom i fus notom te da je tadašnja predsjednica Kosova rekla kako će ta zvjezdica ispariti.

Kako kaže, većina zemalja danas je izrazila žaljenje jer sastanku ne prisustvuje delegacija Kosova, a od BiH je tražio odgovore da li su postupili po procedurama.

"Postupljeno je na isti način kako je to uradila Albanija kada je pozvala Kosovo 2015. godine. Nije im smetalo tada u Albaniji, a sada im smeta u BiH", kazao je Dačić.

RS i Kosovo

Što se tiče zajedničke vanjske politike Albanije i Kosova i njegove izjave da bi Srbija mogla isto postupiti kada je riječ o bh. entitetu RS, Dačić je rekao: "Mogli bismo, što da ne".

On je ocijenio da je riječ o stvaranju "Velike Albanije" pitajući šta bi bilo kada bi Srbija potpisala takav sporazum s bh. entitetom RS.

"Da li je to onda narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH? Vjerovatno bi to svi osudili, a ovdje kažu ma pustite to", kazao je Dačić.

Komšija i neko treći

"Trebamo se okrenuti jedni drugima, a ne da tražimo pomoć drugih. To je isto kao kad ode čovjek da traži pomoć od nekog trećeg jer ima problem s komšijom. Pa taj treći ode, a ti ostaneš živjeti pokraj komšije. Zato mi sa sobom moramo riješiti probleme i vidjeti šta su nam interesi", kazao je Dačić okupljenim novinarima.

Dačić je problem koji Beograd ima s Kosovom uporedio s makedonsko-grčkim poteškoćama u vezi s imenom bivše jugoslavenske republike.

On je kazao kako su predstavnici zemalja regiona godinama, kada bi bilo riječ o Makedoniji, slušali grčke proteste zbog imena.

"Govorili smo im pa dajte više, dokle? A onda je i Skoplje odbijalo da učestvuje u nekim procesima gdje je bila i Grčka. I šta je na kraju bilo - morali su se dogovoriti i naći rješenje", zaključio je Dačić.